A Martinus Könyvesboltba betérő anyukák és nagymamák gyakran keresik Fésűs Éva Az ezüsthegedű című mesekönyvét. A könyv lapozgatása közben pedig örömmel emlékeznek vissza saját gyermekkorukra, amikor nekik meséltek vagy ők olvastak a kiadványból. Most pedig csemetéikkel szeretnék felfedeztetni az írónő különleges mesevilágának hangulatát.


A népszerű írónő évek óta rendkívül közkedvelt, Az ezüsthegedű című mesekönyve 65 kis történetet tartalmaz, 3–8 éves gyerekek számára. A szívet melengető, vicces és megható mesék hősei a kicsik szívéhez közel álló állatok: a mókus, a tücsök, a nyúl, a róka, a medve és az erdő többi lakója. Fésűs Éva tanulságos történetei észrevétlenül nevelik az olvasót. A meséket hallgatva a természetbe csöppenünk: megfigyelhetjük a napszakokat, az évszakokat, a hazánkban előforduló növényeket, állatokat (szokásaikat) és a természeti jelenségeket. Az írónő érdekes neveket talál ki szereplőinek, melyek gyakran jellemzik gazdájukat.

Könnyed természetességgel ír olyan hétköznapi dolgokról, amelyeket a legtöbben már megfigyelhettünk, így rendkívül szemléletesen jelenik meg lelki szemeink előtt a következő jelenet:

„Vasárnap éjjel macska járt a kertben. Ott maradtak a nyomai, mintha valaki kerítéstől kerítésig hosszú gyöngysort ejtett volna a hóba.”

A humort sem nélkülözik Fésűs Éva írásai, gyakran megmosolyogtat gyereket és felnőttet egyaránt:

„Kajlatapsi olyan lusta volt, mint az útszéli kő. Az sem mozdult, csak ha valaki odébb lökte.”

„(…) ugyan ki veszi észre a mézillatú, madárfüttyös, tarkán kavargó tavaszi sokadalomban, hogy egy ibolyát baleset ért az erdőszélen?”

Észrevétlenül tanít – sok más mellett – a virágokról, azok színeiről, és a megszemélyesítés irodalmi eszközével a hangokról is:

„Pirosat kacagtak az út menti pipacsok, kéket mosolyogtak az árokszéli szarkalábak.”

S aki megismertetné gyermekét Mókus Péterrel, Kajlatapsival, Cinege Mikivel vagy Mackó bácsival, bátran vegye kézbe Az ezüsthegedűt! A kis mesehősök mindennapjain keresztül a gyerekek észrevétlenül tanulják a világot, felsejlik előttük a mindennapok apróságainak egyszerűsége, szépsége és az emberi élet értékei. Megállhatnak, elidőzhetnek a mesebeli réten, ahol megcsodálhatják a természet száz virágát, közben pedig nyomon követhetik a mesehősök mozgalmas életét.