Emanuela Marinelli a római La Sapienza egyetem professzora, a torinói lepel világhírű kutatója és Marco Fasol író, vallástudós, filozófus a torinói lepel és az evangéliumok hitelességét vizsgálják a Fény a sírboltból című könyvben. Egyetlen szövegben foglalták össze röviden és lényegre törően a történettudományok eredményeit, hogy rövid kézikönyvet adjanak az olvasók kezébe.

A Lepel valóban Jézus temetési leple, vagy egy középkori hamisítvány? Az evangéliumok igaz eseményeket mondanak el, vagy egyszerű legendák? Ezekre a kérdésekre a válasz nem másodlagos, mert mélyen érinti az életünket. A Lepel minden bizonnyal a legtöbbet tanulmányozott régészeti lelet a világon, és az evangéliumok jelentik az egyetlen értelmezési kulcsot. A Lepel és az evangéliumok közötti kapcsolat ezért arra indította a szerzőket, hogy a Lepelre vonatkozó legújabb tudományos kutatásokat vessék össze az evangéliumok megbízhatóságának tudományos és dokumentált vizsgálatával, egyetlen szövegben összefoglalva a természeti és történelmi tudományok eredményeit, rövid formában és érthető nyelven, hogy nélkülözhetetlen szintézist kínáljanak a modern embernek.

A könyv első részét Emanuela Marinelli írta A lepel fénylő ereklye címmel. A mottó XVI. Benedek pápa 2010. május 2-án elhangzott elmélkedéséből vett részlet:

„Ez a nagyszombat misztériuma! Ott, Isten Fia halálának sötétjéből, új remény fénye tűnt fel: a feltámadás fénye. És íme, úgy tűnik nekem, hogyha az ember a hit szemével nézi ezt a Szent Leplet, észrevesz valamit ebből a fényből. A Lepel ténylegesen belemerült a halál mély sötétségébe, de ugyanakkor fényes is.”

A tudós szerző kifejti: a Sindone szó (görögül: lepedő) a torinói katedrálisban több mint négy évszázadon át őrzött leplet jelöli. A hagyomány kitartóan annak a temetési lepelnek tekinti, amely Jézus Krisztus testét borította, amikor levették a keresztről. Sárga színű, nagyon régi időkben készült, mérete 442×113 centiméter.

A lepel rendkívüli tárgy, a legtöbbet tanulmányozott régészeti lelet a világon.

„Még a bolygó legtávolabbi zugaiban is rendkívüli érdeklődés mutatkozik a titokzatos Lepel iránt. Valójában a Lepel kihívás elé állít bennünket egy ember számára elviselhetetlennek tűnő fájdalom nyomaival”

– írja a szerző.

A legújabb kutatások tehát a lepel hitelessége felé irányítanak bennünket, amelyről ma már határozottan elmondható, hogy a kereszténység legértékesebb ereklyéje.

A könyv második, Az evangéliumok és a történettudományok című tanulmányának mottója János evangéliumának első versszakából származik:

„Az igazi világosság a világba jött, mely minden embert megvilágosít”

(Jn 1,9).

A szerző, Marco Fasol a témát három, a történettudományok számára megdönthetetlen bizonyosságra összpontosította.

A könyvhöz Agostino Villani bíboros, a Római Egyházmegye általános helynöke írt előszót, kifejezve reményét, hogy ez a könyv sokakat elvezet annak megértésére, amit XVI. Benedek pápa mondott: Jézus feltámadása

„a legnagyobb változás, az abszolút döntő ugrás egy teljesen új dimenzió felé, amely az élet és a fejlődés során a történelemben soha nem történt meg: egy ugrás egy teljesen új rendbe, ami ránk és az egész történelemre, vonatkozik”