Balás Béla A legszebb kor című könyve a bérmálás-hit-Biblia csodálatos szintézisét adja. A keresztelésünkkor már minden megtörtént. Elkezdődött az Isten országa, a Mennyország bennünk. Ahogyan a megtermékenyített petesejtnek be kell ágyazódnia az anyaméhbe, különben nem tud kifejlődni, ugyanúgy a krisztusi élettel megtermékenyített létünknek, a szentségek, a hit és a Biblia segítségével, be kell ágyazódnia Istenbe, hogy a keresztelésünkkor kapott ajándék kifejlődhessen és maradandó gyümölcsöt teremjen.

„Korunk embere, megittasodva a tudásától, technikájától, tudományától, mindent e három alá rendel és ezen keresztül szűr át. A kereszténység nagy kísértése ugyanez: a tudást, a tudományt és a tapasztalatot fölébe helyezni a kinyilatkoztatott igazságoknak, a hit titkának. A régiek még tudták, hogy a tudás a hit szolgálólánya. Ez a könyv ezt a rendet állítja helyre. Szeretettel ajánlom minden kereső és nyitott szívű embernek.”

A fenti sorokkal ajánlja az olvasó figyelmébe a kötetet Varga László kaposvári megyéspüspök.

Balás Béla nyugalmazott püspök állítja:

„a bérmálás alkalom többek között arra is, hogy átgondoljuk, jól viselkedünk-e, milyen változásokat kell otthon, a családban bevezetni.”

Azt is leszögezi, hogy

„a bérmálást nem szabad éretlenül elkapkodni, de káros a kegyetlen halogatás is. Ez a szép templomi ünnepség nem azért történik, mert méltóvá vált az eddigi gyerek a továbblépésre.”

„Nem mi növünk az égig, hanem az ég hajol le hozzánk… A bérmálás nem »varázslás«, és nem is átváltozás. Nem hat azonnal. A kapott kegyelemmel együtt kell működni… A lényeg természetünk mélyén Isten közeledése. Az Ő befogadásától válik gyümölcsözővé az esemény. A homlokra rajzolt illatos olajkereszt (krizma), a kézrátétellel kifelé jelzi, sőt közli (!) a Szentlélek érkezését.”

Balás Béla arra is rámutat, hogy

„a legszebb kor a serdüléssel kezdődik, a hívő élettel folytatódik, a megértett Bibliával beérik. Hála értük Istennek. Aki a legfőbb »felettes énünk«.”

A könyv írója állítja, a hit találkozást kínál, ami több, mint alkalmi akció. Az Igazság és a Szeretet keresése élethossziglani feladat, teljes embert kíván. Ha rátalálunk, másra nincs is szükségünk, megmenekültünk. Balás Béla szerint egyértelmű, hogy a hitet nem kapcsolhatjuk ki az életünkből. Hit nélkül lehetetlenné válna az ember élete.