Elsőáldozókhoz vagy elsőáldozásra készülőkhöz szólnak Anna Peiretti és Bruno Ferrero szerkesztésében megjelent Az Oltáriszentségről mesélek nektek című kiadvány. Ebben a gazdagon illusztrált könyvben Bruno Ferrero atya történetei az Oltáriszentség szépségéről és jelentőségéről mesélnek a kisgyermekeknek hétköznapi szokásainkból kiindulva. 10 fejezetben 20 mesés történet található rövid magyarázatokkal és imákkal kiegészítve, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy közelebb hozzák az Eucharisztia misztériumát a gyermekekhez.

Az elsőáldozás különleges esemény egy 9-10 éves gyermek életében. Ahhoz, hogy igazán megértsék, mi is történik pontosan, amikor az első szentáldozásukhoz járulnak, nagyban segítségükre lehetnek e kiadvány gyereknyelven, számukra íródott történetei.

Bruno Ferrero könyvében elmagyarázza többek között az utolsó vacsora jelentőségét is.

„Jézus nagyon szerette a barátait, és velük akart maradni. Nemcsak az emlékezetükben. Azt akarta, hogy tényleg jelenvalónak érezzék, aki ott van közöttük. Ezért alapította meg az Oltáriszentséget. Az Utolsó Vacsorán Jézus elmagyarázta, hogy valahányszor összegyűlnek vacsorázni, ahogy éppen akkor is tették, megtörik a kenyeret és isznak a borból az emlékezetére, Ő közöttük lesz hús-vér formájában. Ilyen módon az ő ajándéka, életének és személyének átadása minden alkalommal megújul.”

„Különös teremtmények az emberek” – véli a szerző –, „nem az a lényeg, hogy mit esznek, hanem az, hogy kivel. Az evés nemcsak az étel elfogyasztását jelenti, ha korog a gyomor, mint az állatoknál, az emberek örömüket lelik benne. Az asztalt fel kell öltöztetni, szép díszekkel felékesíteni, mint egy hercegnőt. Fontos, hogy az étkezés helye is szép legyen. Nemcsak a száj eszik, hanem a szem, a kéz és az orr is. Érzéssel és szívvel eszünk. Az is számít, hol eszünk. Amikor szeretteinkkel együtt eszünk, boldogsággal telik meg a szívünk.”

Imamozzanat
Meggyújtottam egy gyertyát az asztalon. Amikor oda ülök, Istenre gondolok, tekintetemet felemelve imádkozom hozzá, és nézem, ahogy a füst száll az ég felé.
Istenem, imádságom olyan,
mint ez a kis gyertya,
amely melegséget és fényt áraszt
az asztal körül, amely egybegyűjtött minket.
Hálánk és minden jóság erről az asztalról
Hozzád száll, Istenem.
Fény veszi körbe ezt az asztalt,
Mint mindent, ahol te jelen vagy.
Istenem, imádságom olyan,
mint ez a kis gyertya.
Dicsőítelek most és mindörökké,
miközben tekintetemet az égre emelem.