Akik ismerik a Youcat sorozat köteteit, már tudják, hogy ezzel a kiadvánnyal nem nyúlhatnak mellé: egyszerre szólal meg fiatalok és idősebbek nyelvén, felkeltve mindenki érdeklődését hitünk titkai iránt. Modern kiadványszerkesztés, fiatalos külső, ugyanakkor változatlan, értékálló, hiteles belső tartalom jellemzi a HITTANSULI címet viselő legújabb könyvet is.

Nem a szószoros értelmében vett tankönyv ez a kiadvány, sőt. Sodró erejű, lendületes gondolatvezetésű, a táskánkban könnyedén bárhová magunkkal vihető, akár utazás közben vagy otthon elalvás előtt is fellapozható könyvről van szó.

A szerző így fogalmaz ajánlásában:

„A keresztény élet azoknak szól, akik mélyebben gondolkodnak. Akik nem érik be ködös információkkal. A YOUCAT HITTANSULI az Istennel való nagy kalandra szeretne lelkesíteni. A kötet a nemzetközileg ma legsikeresebb hittankönyvön, a YOUCAT-en alapul, 26 leckét kínál a YOUCAT feldolgozásához.”

Miben rejlik a kiadvány titka? Mitől nem csupán egy tankönyvet vesz kézbe az olvasó? Attól, hogy a szerző igyekezett olyan izgalmasan kifejteni a hit központi elemeit, mint a jó filmek.

„A kifejtő részek mellett YOUCAT kérdések találhatók (Y jellel) – ezek olyanok, mint a hit mélyére vezető lépcsőfokok. Az olvasó végigmehet rajtuk, vagy figyelmen kívül is hagyhatja őket a könyv olvasása során.”

527 kérdést tartalmaz a könyv, amelyeket a kiadvány végén oldalszámmal ellátva is könnyedén megtalálhatunk, ha mi magunk vagy netán egy barátunk, ismerősünk kérdezne tőlünk. Így rögtön kéznél van a válasz többek között arra a kérdésre, hogy Szerepelt-e Isten tervében az ember szenvedése és halála? Milyen kapcsolat van a kegyelem és az emberi szabadság között? Miért adott Isten szenvedélyeket az embernek?

Pápáink mellett írók, költők, tudósok, művészek és dalszerzők adott témánál aktuális, passzoló gondolatait, munkáit is példaként említi a szerző, ezzel igyekezvén minél szélesebb olvasói kört bevonni. Olyan nagyobb témakörök mentén épül fel a kiadvány, mint: Isten és ember kapcsolata; Szentségek; Keresztény társadalmi tanítás; Lelkiség, imádság.

„A Hittansulit egyedül is végezhetjük. De még jobb, hogyha barátokkal, ismerősökkel, közösségi tagokkal együtt haladunk. Saját meggyőződésünk ugyanis leginkább beszélgetések közben alakul ki.”

imadkozo lany

És itt következik a könyv igazi erőssége a fiatal generációk szempontjából, ugyanis ezekhez a beszélgetésekhez ún. Study Group-ot, vagyis tanulócsoportot is alkothatnak az érdeklődők. Arról pedig, hogy miként is kell ilyen csoportot szervezni és hogyan lehet letölteni az okostelefonra ingyenesen a Study Group-ot, arról szintén mindent megtudhatunk a könyvből.

A pandémia kapcsán jelentkező korlátozások a fiatalok életét is átformálják, hiszen az otthoni tanulással fizikailag elszakadnak a saját korosztályuktól, társaiktól. Marad az online kapcsolattartás, amely csupán a virtuális közösségi érintkezési formára ad lehetőséget, ezzel egyfajta hiányt, űrt hagyva maga után. A könyv segítségével, a Study Grouppal akár együtt is imádkozhatnak a fiatalok. A szerző – szentek, művészek gondolatait idézve – a belső imádság megtartó erejét hangsúlyozza, amelyre napjainkban különösen is nagy szükség van:

„Szerintem a belső ima nem más, mint benső barátság Istennel: gyakran vagyunk négyszemközt Ővele, hogy beszélgessünk, hiszen szeret minket.”

Avilai Szent Teréz