A labdarúgás határokat ível át, nemzeteket hoz közelebb egymáshoz, ezreket és ezreket kovácsol össze és megrövidíti a távolságot az emberek között. A Tizenketten a pályán – Életed meccse című könyv főhősének élete szintén a foci körül zajlik. A tizenhat éves Fran az életet próbálja megérteni, miközben épp a kamaszkor sűrűjében jár. Ez persze nem könnyű feladat, hiszen ahogy a futball, úgy az élet is egy nagy meccs, amely vívódásokkal, kétségekkel, kérdésekkel, küzdelmekkel  teli.

A kamaszok érdeklődését és figyelmét olyasmivel lehet igazán felkelteni, ami valóban vonzza őket. Ilyen például a sport, a futball. A könyv főszereplője épp a sporton keresztül igyekszik önmagára és Istenre találni. A könyvet olvasva szembesülhetünk egy kamaszfiú napi problémáival, miközben kísérhetjük őt edzésről edzésre, meccsől meccsre. Akik szeretik a focit, bizonyára örömmel olvassák ezt a kiadványt, s közben talán még olyan kérdésekkel is találkoznak Fran által, amelyekre saját maguk is keresik a választ. Lehet, hogy a válasz épp a pálya szélén hever?

 

 

Ahogy az előszóban olvashatjuk,

„mint hívők és a futball szerelmesei meggyőződésünk, hogy ez a sport a meghallgatás terévé, nagy hittanteremmé vagy akár szószékké válhat, hogy így egy csodálatos játéktéren az emberek értelmet találjanak életüknek, és találkozhassanak Istennel.”

Jézus a regénybeli focicsapat 12. játékosa, a fiatalok ezúttal neki passzolják a labdát, hiszen ő az egyetlen, aki megvilágosíthatja az élet értelmét, miközben a csapattagok élvezik e szenvedéllyel teli játékot.

„Ez a könyv egy meccsé váló evangélium, egy katekizmus, amely Fran és csapata körül forog. Ők játsszák majd az élet meccsét, azt, amelyik a legjobb tizenkettedik játékos segítségével nyerhető meg: Istennel és a legnagyobb valósággal, a hittel!”

Fran olyan kérdésekre keresi a választ, amelyek sok más, hozzá hasonló tinédzsert is foglalkoztatnak:

„A hit az ember találmánya a másik irányításához. Ezen kívül a hit csak bűntudatot kelt, túlságosan gátol, amikor szórakozni akarsz, vagy ha ki akarod élvezni az életet. Minek nekünk a mai világban Isten? Ebben a korszakban a technológia mindent megmagyaráz, nem?”

 
foci
 

„Egy ideje Isten hidegen hagy. Gyerekmese az egész, babona. Mostanában, mióta beteg lettem, Isten teljesen ellentmondásos és érthetetlen. Ha igaz, hogy mindentudó, akkor miért nem kímél meg a rossztól?”

Hogyan különböztessük meg a jót a rossztól, s miért van az, hogy mindig a legvonzóbb dolog a helytelen? És mire jók a szenvedélyek? Lehetetlen őket irányítani, és csak tönkreteszi az életünket! Ilyen és ezekhez hasonló kérdések mentén halad a könyv, s a válaszok a nyitott szívű olvasó előtt lassan felsejlenek.
 

Csuti-Mátyás Zsófia

Csuti-Mátyás Zsófia

A gyermekkori mesehallgatás korán elvetette bennem az írott szó szeretetének csíráját, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy kisgyermekes édesanyaként – férjemmel együtt – immár én olvashatok a kisfiunknak. A Martinus Könyvesbolt munkatársaként leginkább vallási témájú könyvekkel ismerkedem. Ezek a kiadványok segítenek jobban eligazodni a hitben, alaposabban megismerni Katolikus Egyházunk tanítását. Utazáshoz, várakozáshoz mindig viszek magammal egy könyvet. Másokkal együtt én is vallom, hogy az olvasás a világ felfedezésének izgalmát kínálja, olyan, mint egy gyújtószerkezet, amely felgyújtja a képzeletünket. Az ember a könyvekben megtalálja az életét, önmagunkat olvassuk ki egy-egy könyvből, és általuk jobban megismerhetünk másokat is.

More Posts - Website