Talán nincs is olyan ember a világon, aki Teréz anya életéről, történetéről ne tudna mondani néhány mondatot. Számos nyomtatott és online anyag áll rendelkezésünkre, most azonban egy mind közül kiemelkedő, hiteles életrajzot ajánlunk az olvasó figyelmébe. Navin Chawla közel két évtizeden keresztül kísérhette figyelemmel Teréz anya tevékenységét. A Teréz anya című könyve főszereplője tudtával, engedélyével és aktív hozzájárulásával született.

A kiadvány Teréz anya eredeti, kézírásos levelein kívül számos fotót is közread, ezáltal még inkább bepillantást engedve az immár szent életébe, munkásságába, nem utolsó sorban pedig útmutatást ad egy Istent kereső, Isten felé törekvő életre.

A könyv felöleli Teréz anya egész életét a korai gyerekkorától kezdve.

“Életének korai szakaszából néhány érdekes momentumot bátyja, Lazar tárt fel… Gyermekként nem Agnesnek, hanem Gonxhának (ejsd: Gondzsa, albánul virágbimbó) hívták, mivel pirospozsgás és gömbölyded volt… Lazar bevallása szerint neki gyermekként a cukorka és a sütemény volt a gyengéje, és gyakran tett éjszakai kiruccanásokat a konyhaszekrényhez. Gonxha volt az egyetlen, aki sohasem dézsmálta meg a lekvárt. Ha a bátyját rajtakapta a torkosságon, megdorgálta ugyan, és emlékeztette arra, hogy éjfél után nem szabadna ételt magához vennie, ha a reggeli szentmisén részt akarnak venni, de sosem árulta el ezeket az expedíciókat édesanyjuknak.”

A kiadvány lapjain a szerző olyan emberektől szerzett hiteles információkkal szolgál, akik személyesen ismerték Teréz anyát. Érdekesek lehetnek az olvasó számára a könyv végében található visszaemlékezések is és a Teréz anyával készített interjú is.

Teréz anya, ahogy végignéz az életén, lehet úgy fogalmazni, hogy az élete boldogság volt?

“Olyan boldogság, amit senki sem vehet el tőlem. Sosem volt kétség, sem boldogtalanság.”

Honnan veszi az erejét?

“A szentmise a lelki táplálékom, amely életben tart. Életem egy napja, de még egy órája sem múlhat el nélküle. Az Eucharisztiában Krisztust látom a kenyérben megjelenni. A nyomornegyedben a nyomorúságos szegénység képében látom meg Krisztust – a megtört testben, a gyermekekben, a haldoklókban. Ez a munka csak így válik lehetségessé.”

Felveheti a telefont, és elérheti bármelyik elnököt, miniszterelnököt, hisz a béke nevében beszél…

“Krisztus nevében. Nélküle semmit sem tehetnék.”

Miközben a béke megteremtéséért munkálkodik, miért van az, hogy ahogy ők mondják, nem tesz azért lépéseket, hogy kevesebb háború legyen?

“Ha az ember a békéért munkálkodik, az a béke már csökkenti a háborút… A háború a politika gyümölcse, ezért én nem keveredek bele, ennyi az egész.”

Navin Chawla Teréz anyáról szóló könyve különös élményt és fontos tanítást ígér: tenni, cselekedni valami jót, segíteni a rászorulókat mindannyiunk feladata. Teréz anya példája nyomán kialakul bennünk a belső késztetés: észrevenni, meglátni, segíteni, irgalmasnak lenni a magunk lehetőségei szerint.