A hívő embereknek nemcsak egy születésnapja van, gondoljunk csak a megkeresztelésünkre. Anselm Grün Gondolatok születésnapra című könyvében a következő témákról elmélkedik: megszületés, élettörténet, születésnapi jókívánságok, mit kívánok magamnak?, az életem születésnapjai számokban, a keresztség–megszületünk Istenből, az életem nyoma, fogadalmak, hála és születésnapi áldások.
 
gondolatok szuletesnapra
 
A születés és az istengyermekség kapcsán mindig Jeremiás próféta gyönyörű gondolatai jutnak eszembe: „Mielőtt az anyaméhben megformáltalak, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, magamnak választottalak.” (Jer 1,5)

„Nem csupán megszülettél. Meg is kereszteltek.” A szerző arra figyelmeztet, hogy „nem gondolhatsz úgy a születésedre, hogy ne gondolnál egyben a második születésedre is, arra, hogy megkereszteltek, amikor megszülettél Istenből. A keresztség szimbólumok segítségével mutatja meg, hogy mi a születésed titka. Nem csupán a szüleid gyermeke vagy, de Istené is. (…) Vízzel öntöttek le. Ez azt jelenti: soha nem fogsz kiszáradni, megkövülni. Olyan forrás van benned, amely sohasem apad el: a Szentlélek forrása.”

Anselm Grün könyvének segítségével az olvasó áttekintheti eddigi életútját, elmélkedhet élete fontos és kevésbé lényeges, pozitív és negatív eseményeiről, a Jóistennel való kapcsolatáról.

„Az élettörténeted elválaszthatatlan attól a személytől, aki vagy, hozzátartozik páratlan lényedhez. Ezért a születésnapodon mindenképp szánj időt arra, hogy átelmélkedd az élettörténetedet.”

  • Hogyan végezted a munkádat? Voltak különleges feladataid, értek különleges sikerek, szenvedtél kudarcoktól, nehézségektől?
  • Mi történt a családodban? Hogyan fejlődtek a gyerekeid, hogyan alakult a házastársadhoz vagy a barátaidhoz fűződő viszonyod?
  • Adódtak-e rendkívüli pillanatok az elmúlt esztendőben: kerek születésnapok a rokonaid körében, évfordulók, különleges ünnepek? Mi okozott számodra különleges boldogságot az elmúlt év folyamán?

 
szuletesnapi torta
 
A szerző mindezek átgondolása után arra biztatja olvasóját, hogy elmélkedje át az elmúlt évet Isten színe előtt, és tegye fel a kérdést:

„Mit akartál közölni velem az elmúlt esztendőben? Mikor találkoztál velem, és mikor ráztál fel, hogy nyissam ki végre a szemem? (…) A születésnapodon igyekezz az egész életedet hálásan áttekinteni Isten színe előtt, s próbálj meg beszélni Istennel arról, hogy mit akar mondani neked mindazzal, amit átéltél, s miként válaszolhatnál neki ma, a születésnapodon.”

Anselm Grün hangsúlyozza, hogy egy-egy születésnap megünneplésével kifejezzük azt, hogy van értelme az életünknek, s örülünk létezésünknek.

„Igent mondunk az életünkre. A születésnapját csak az az ember tudja megünnepelni, aki elfogadja önmagát és az életét.”

„Hiszen te formáltad bensőm,
s anyám méhében te szőtted a testem.
Dicsőítelek téged, mert olyan csodálatosan alkottál,
és tudom jól, milyen csodálatos minden műved.” (Zsolt 139,13)

 

Csuti-Mátyás Zsófia

Csuti-Mátyás Zsófia

A gyermekkori mesehallgatás korán elvetette bennem az írott szó szeretetének csíráját, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy kisgyermekes édesanyaként – férjemmel együtt – immár én olvashatok a kisfiunknak. A Martinus Könyvesbolt munkatársaként leginkább vallási témájú könyvekkel ismerkedem. Ezek a kiadványok segítenek jobban eligazodni a hitben, alaposabban megismerni Katolikus Egyházunk tanítását. Utazáshoz, várakozáshoz mindig viszek magammal egy könyvet. Másokkal együtt én is vallom, hogy az olvasás a világ felfedezésének izgalmát kínálja, olyan, mint egy gyújtószerkezet, amely felgyújtja a képzeletünket. Az ember a könyvekben megtalálja az életét, önmagunkat olvassuk ki egy-egy könyvből, és általuk jobban megismerhetünk másokat is.

More Posts - Website