November 11-én Szent Mártonra emlékezünk, aki sokak számára példakép Európában, hiszen élete során számos helyen megfordult, rengeteg zarándokhely őrzi emlékét. Életének legelső állomása, születésének helye éppen a Szombathelyi Egyházmegyében, az egykori Savariában található. Szent Márton Európa és a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje. Idézzük fel alakját egy róla szóló kiadvány segítségével! Pierre-Yves Fux Svájc ciprusi nagykövete, a Szent Márton nyomában – A rácsodálkozás és a megosztás útja című könyv szerzője nem kisebb feladatra vállalkozott,  minthogy bejárja azt az európai útvonalat, amelyet ma Via Sancti Martiniként ismerünk, s amelyen egykor Márton is végighaladt. Az út Szombathelyről indulva Szlovénián, Olaszországon és Franciaországon át Tours-ig vezet.

Szent Mártonra emlékezve kézbe vehetjük ezt a nagyszerű kiadványt, és még ha csak képzeletben is, végigjárhatjuk a zarándokút egy részét, s talán épp ennek köszönhetően kedvet kapunk ahhoz is, hogy az út egy részén magunk is végigzarándokoljunk egyszer. A különböző állomásoknál különleges színes fotók díszítik a kiadványt, az úti leírásokból pedig rengeteg új ismerethez juthatunk vagy épp feleleveníthetjük korábbi ismereteinket neves szentünk életével kapcsolatban.

Pierre-Yves Fux, Svájc Szentszékhez rendelt nagykövete húsz évvel korábban a Vatikán titkos Levéltárában végzett kutatásokat. A latin irodalom és a diplomáciai munka iránti szenvedélye mellett nagy távolságokat tesz meg zarándokutakon, így a Compostelába, Rómába, Jeruzsálembe vezetőkön, és a 2500 km-es Via Sancti Martinin. Többek között a római szent éveket felidéző Portes Saintes (Szent Kapuk, 1999.), a II. János Pál pápáról és a Szentföldről szóló La main tendue (A  kinyújtott kéz, 2011.) című művek szerzője, és a 2018. június 21-i ökumenikus apostoli utazást témájául választó Pape et pèlerin, François à Genève (Pápa és zarándok. Ferenc Genfben, 2020.) című mű társszerzője.

A szerző személyes élményeit, benyomásait tapasztalatait is megosztja olvasóival a Szent Márton nyomában című könyv lapjain, így igazán izgalmas úti beszámolót kap kézhez az érdeklődő. Akik gyakorlott túrázók vagy sokszor vesznek részt különböző zarándoklatokon, már tapasztaltak e téren, így van ezzel Fux is, aki a zarándoklat fizikai és lelki hátterét is bemutatja.

„Fejlámpám fényében csak este nyolc órakor érkezem meg ehhez az állomáshoz (Körmend). A nap közepén elfogyasztott szerény piknik után eltelít a libamáj – magyar különlegesség – és az erőt adó gulyás. A hosszú távú túrázás kitartás kérdése, ugyanakkor úgy gondolom, mértékletesség és módszer kérdése is: az utolsó fél órában nem erőltetem a gyaloglást, rövid esti sziesztát szabtam ki magamnak, a fűben fekve felváltva néztem a csillagokat és a város fényeit. (…) Egy mártoni barátom elárulta nekem, hogy megmagyarázhatatlan jeleknek volt tanúja és részese. A magam részéről nem számolhatok be nyolcvannapos gyaloglásom során történt csodáról, noha előfordult, hogy éppen hogy csak elkerültem egy-egy veszélyt, vagy váratlanul, de kellő időben örömforrásra találtam. Szívesen látok az ilyesmiben jelet: bátorítást vagy figyelmeztetést. Vajon Szent Márton segít ezzel is? Kinyílik a szem és az elme anélkül, hogy feltétlenül természetfeletti módon megjelenítene vagy eltüntetne egy kívánt vagy félelmetes valóságot.”

A szerző arról is megemlékezik, hogy

„Szent Márton útját elsőként tanítványa, Sulpicius Severus járta végig. ‘Miután hallottam Márton hitéről, életéről és erényeiről, és lelkem vágya volt látni őt, boldogan keltem útra, hogy meglátogassam.’”

a szent marton-herma
Szent Márton herma
Szombathely, Székesegyház

Zarándokútja utolsó állomásán, Vendôme-ben Fux így elmélkedik egy kávéház teraszán:

„Szent Márton élete végéig tartó keresésére gondolok. A keresésre, amely elmélkedés, kemény harc, tanúskodás és hősies megosztás tárgya volt. Istenre, aki egy viharos élet idejére szilárdabbá és lágyabbá tette Mártont. Egy Isten, személyek hármassága – az Isten fia által kinyilatkoztatott misztérium, amely megosztotta az emberi természetet, hogy szétossza az isteni életet…”

A könyv a MARTINUS Vallási és Kulturális Egyesület „NAPONTA, MINT SZENT MÁRTON” című, TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00895 azonosító számú projektje támogatásával valósult meg.