Katona István atya Szabadító és gyógyító imák című rövid kis imafüzete segíteni szeretne azoknak, akik a mindennapi élet problémáiban, belső harcaiban az Úrhoz akarnak fordulni. Az imagyűjtemény olyan szabadító, felajánló, közbenjáró és gyógyító imákat tartalmaz, amelyeket a karizmatikus megújulás ismert lelki vezetői mondtak, mint a Linn testvérek, Mary Usha nővér, Mijo Barada testvér vagy éppen Amorth atya.

Katona István atya nemcsak imaformulákat közöl könyvében, hanem lépésről lépésre, magyarázatok segítségével tanít bennünket imádkozni. Segít eldönteni, mikor melyik imaformára van szükségünk, és megtanítja, hogy azok milyen elemekből állnak és miért.

Változatos imatárral vár bennünket a szerző. A szabadító imák között például nemcsak rontás elleni imát találhatunk. Segítségével imádkozhatunk a belső gyógyulásért, elhunyt családtagjainkért, a tisztítóhelyen szenvedő lelkekért, a bűneink okozta sebek gyógyulásáért, megbocsátásért, védelemért vagy akár irgalomért is. 

„Élhetsz nyüzsgő városban, lelki feszültségek és tennivalók között, az ördög kísértéseinek tüzében, betegségek, félelmek támadásai alatt, soha ne felejts el imádkozni”

– buzdít mindenkit Katona István atya.

„Az Ő jelenléte betölti a világmindenséget. Ha megszólítod, teljes figyelemmel fordul feléd. Segíteni akar! Védelmezni, gyógyítani, szabadítani, vezetni, örömet adni akar! Nyisd meg a szívedet előtte! Lehet, hogy nem megy egyszerre, de ha jól próbálod, ha vágyakozol utána, akkor sikerülni fog. Próbálj elengedni mindent, ami nem Isten. Elengedni ragaszkodásidat, terveidet, kapcsolataidat, és egyedül Őrá tekints, a Teremtőre, a Megváltóra, az életed végső céljára. Ne felejtsd el azt sem, hogy nem idegennel beszélsz. Ő (Jézus) az egyetlen, aki mindig és mindörökké szeret. Ő az, aki ismeri életed minden pillanatát: a bűneidet és a jótetteidet, és mindenkinél jobban akarja a boldogságodat, és örökké veled van. Szükséged van rá.”

Mary Usha nővér így imádkozik Isten irgalmáért. Az alábbi imádság szintén fellelhető a kötetben.

„Örök Atya, irgalmazz és kegyelmezz nekünk és valamennyi ősünknek! Légy könyörületes hozzánk, és bocsásd meg bűneinket, valamint őseink bűneit. Fordítsd el tőlünk irgalmasan isteni haragodat, az átkot és minden büntetést, amit a mi bűneink és őseink hoztak ránk és javainkra. Bocsáss meg nekünk, és légy irgalmas tekintettel a Te Szent Fiad, Jézus Krisztus kínszenvedésére, keresztjére és feltámadására. Jézus Krisztus drága vérével tisztíts és moss meg minket. A Te fiad, Jézus Krisztus által. Ámen.”

A szerző hangsúlyozza, hogy bármennyire is erősnek érzzük magunkat, Isten nélkül nem megy az élet. Sokan megpróbálták már, de elbuktak. Arra is figyelmeztet, hogy nincs már idő a kísérletezésre, hiszen eljutottunk az utolsó állomásra. Most kell dönteni véglegesen! Jézus azt mondta: “Aki szent, legyen még szentebb!” (Jel 22,11)