Remény címmel jelent meg nemrégiben a Szombathelyi Egyházmegye egyik plébánosa, Pete Polgár Máté atya új, sorrendben hatodik regénye. A könyv megszületésének apropóját egy felmérés eredménye adta. Eszerint tízből kilenc brit középiskolás fiatal nem találja élete értemét. A regény arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e remény, lehetséges-e az újrakezdés?

A történet középpontjában a harmincas éveit taposó elvált férfi, Edward Christian egykori jégkorongozó, gimnáziumi tanár és sikeres író áll, aki éppen új életet igyekszik kezdeni valahol vidéken. A helyszín – a szerző több másik regényéhez hasonlóan – az Egyesült Államok, egy multikulturális közeg. A krimi műfajába sorolható regény az izgalmas, borzongató történetek mellett egyúttal lélekrajz is. A szereplőkön keresztül olyan életutak rajzolódnak ki előttünk, amelyek akár a miénkek is lehetnének. Olyan utak, amelyeken akár mi is járhatnánk.

„Edward Christian elrontott sok mindent a múltban. Sikeres élete és karrierje mellett az életvezetése borzasztóra sikerült. A válóper és az írói rémálomként ismert plágiumper után mindent elvesztett. Egy családi örökség menti meg életét, Redwingbe, a kisvárosba kerül. A helyi gimnáziumba jelentkezik tanári állásra, közben rá jellemzően gyorsan ismerkedik. Érkezése napjától különleges és borzasztó események sorozata indul. A békés vidéken az élet több hajótöröttje is keresi az új élet és a boldog otthon lehetőségét.”

A kétszáz oldalas regény azt a mindig aktuális kérdést veti fel, hogy van-e remény? Vajon szabadulhatunk-e múltunk börtönéből a jelenben megélt őszinteséggel? Ezekre keresi a választ a szerző a regény lapjain. A kiváló grafikákat és idézeteket tartalmazó kötet azoknak szól leginkább, akik hisznek az újrakezdésben egy olyan világban, amely nem mentes egy igazságtalanságoktól és a manipulációtól.