Saját környezetemben tapasztalom, hogy a gyerekek már egészen kis korban könnyedén elsajátítják a mai modern technikai eszközök – okostelefonok, tabletek, laptopok – használatát. Villámgyorsan megkeresik kedvenc meséjüket a mai digitális és „okosvilágban”. Czmerk-Prisztács Edit Mindentudó illemtudó című könyve „okosmeséken” keresztül tanítja a gyerekeket a társas érintkezésre és a jó modor elsajátítására – hiszen fontos, hogy a gyerekek ne csak a digitális világban, hanem a való életben és a valódi emberi kapcsolatok hálójában is könnyedén eligazodjanak.

A fiatal szerzőnő pedagógus és protokoll-rendezvényszervező végzettséggel is rendelkezik.

„Meggyőződésem, hogy a jóra való nevelést időben kell kezdeni. Ezt a munkát segítik a mindenki által ismert gyerekdalokba ágyazott illemtan-versikék és az egyes témakörökhöz kapcsolódó mesék, amelyek megismertetik a legfiatalabb korosztályt a legalapvetőbb viselkedési normákkal.”

 
mindentudo illemtudo
 
A szerző CD melléklettel is gazdagította kiadványát. A lemezen a versek helyén a versikék alapjául szolgáló gyerekdalok hallhatók hangszeres megszólaltatásban. A dalokat a hangos mesék követik. Íme, rövid részletek a témakörök általában 3-5 versszakos verseiből:

Köszönés, üdvözlés
(Ettem szőlőt dallamára énekelhető)
részlet:

Kicsi vagyok, de egyszer én is majd megnövök.
Gyerekként a felnőttnek előre köszönök.
Csókolom! a néniknek, Jó napot! a bácsiknak
– így kívánok én szép napot másoknak.

Az ide tartozó mese címe, Köszönni érdemes. A történet főszereplője a hároméves Anna, aki családjával új lakásba költözik. Az előző házukban sok kedves szomszédjuk volt, nénik és bácsik. Anna szomorkodik, de csak addig, amíg be nem mutatkoznak új és kedves szomszédaiknak, s a kislány hamar rájön: itt is csupa kedves idős néni és bácsi él – csak meg kellett ismerkedni velük.

Étkezés
(Cickom, cickom)

Tiszta kézzel ülj asztalhoz, szépen.
Villa balban, kés, kanál jobb kézben.
Nézd, a pohár így álldogál:
Tányér fölött jobbra, balra a szalvéta
Meghajtva.

Jó étvágyat kívánunk egymásnak,
Nekilátunk a finom fogásnak.
Étkezni ám nagy tudomány!
Nem tányérra dőlve, tányér-csörömpölve,
Szürcsölve!

Ha kenyeret kaptál az ebédhez,
Kézzel törjed – ebben sose kétkedj.
Végeztél már? Új móka vár?
Köszönd meg az étket, toljad be a széket –
Ezt tedd meg.
 
gyerek tojassal
 
Menjünk étterembe! – szól a mese címe az Olvasóhoz. A történetben két kisgyerek segít főzni a nagyinak a „házi étteremben”, hogy anyát és apát vendégül láthassák. Nagyi mindenben segít az unokáinak a főzéstől a terítésen át a vendégek fogadásáig.

Öltözködés
(Kis karácsony)

Alkalomra, ünnepségre
Öltözz fehér-feketébe.
Habár szép a tarka holmi,
Jobb azt máskor megmutatni.

Cipőd legyen mindig tiszta,
Sosem piszkos, mint az utca.
Nem számít, hogy új vagy régi –
Öröm legyen arra nézni.

Az ide kapcsolódó mese címe A rettenetes ruhásszekrény, amelyben Apolka, Vilmos és különleges ruhásszekrényük kalandjai elevenednek meg.

A természetben
(Láttál-e már valaha)

Ha a természetben jársz,
Gondolj kicsit arra,
Csodás otthon, amit látsz:
Növény, állat lakja.

Ne szemetelj, ricsajozz,
Legyél bölcsebb ennél!
Vendégségben másoknál
Ilyet sose tennél.

Óvjad, védd az állatot,
Erdőt, mezőt, rétet,
Ha vigyázod szépségét,
Visszavár majd téged.
 
seta az erdoben
 
Itt pedig A zöld berek meséjét ismerhetik meg a gyerekek. A Kiserdőben és Gyöngyös-patak mentén különlegesebbnél különlegesebb állatok élnek, akikkel mindig történik valami.

Társaságban
(Még azt mondják, nem illik)

Még azt mondják, nem illik piszkálni az orrom,
Füleimet vakarni, belenyúlni folyton.
Mások előtt nem teszem, mert ez az én dolgom,
Ott teszem, hol nem látják, és gyorsan megoldom.

Sugdolózni, pletykálni társaságban nem szép,
Bizony, én sem örülnék, ha ezt velem tennék.
Nem hegyezem fülemet, hallgatózni vétek,
És hátat sem fordítok, ha hozzám beszélnek.

További témakörök:

  • Üdvözlésül
  • Az utcán
  • Játszótéren
  • Mindennapos dolgaink
  • Orvosnál
  • Vendégségben, barátoknál
  • Járművön, megállóban
  • Mosdóhasználat
  • Búcsúzóul

A kiadvány játékosan tanít a legfontosabb illemszabályokra, amelyek nagy részével már egy kis óvodás is jó, ha tisztában van. A játékos tanulásban a szülő segítheti gyermekét, miközben minőségi időt tölthetnek együtt. A CD-n pedig akár közösen is meghallgathatják a versek dallamául szolgáló eredeti gyerekdalokat és a könyvben szereplő „okosmeséket”.
 

Csuti-Mátyás Zsófia

Csuti-Mátyás Zsófia

A gyermekkori mesehallgatás korán elvetette bennem az írott szó szeretetének csíráját, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy kisgyermekes édesanyaként – férjemmel együtt – immár én olvashatok a kisfiunknak. A Martinus Könyvesbolt munkatársaként leginkább vallási témájú könyvekkel ismerkedem. Ezek a kiadványok segítenek jobban eligazodni a hitben, alaposabban megismerni Katolikus Egyházunk tanítását. Utazáshoz, várakozáshoz mindig viszek magammal egy könyvet. Másokkal együtt én is vallom, hogy az olvasás a világ felfedezésének izgalmát kínálja, olyan, mint egy gyújtószerkezet, amely felgyújtja a képzeletünket. Az ember a könyvekben megtalálja az életét, önmagunkat olvassuk ki egy-egy könyvből, és általuk jobban megismerhetünk másokat is.

More Posts - Website