A kisgyermek folyton kérdez, mindenre kíváncsi és mindent tudni akar. Egyfolytában forognak a kerekek a pici fejében. Ember legyen a talpán, akinek sikerül minden kérdésére kimerítően válaszolnia. Az általános dolgokra még talán tudjuk a választ, de mi történik akkor, amikor egy nap megkérdezi, hogy mikor vette feleségül Ádám Évát?

A rengeteg kérdés megválaszolása, amit egy kisgyermek nap mint nap feltesz a szüleinek sok odafigyelést és legfőképpen türelmet igényel az idősebbek részéről. A türelmetlenebb felnőtt homlokán a számtalan kérdéstől elkezdenek gyöngyözni a verejtékcseppek, a szíve gyorsabban ver és egy megmagyarázhatatlan, fojtogató érzés kúszik fel a torkán. Már küldené a gyermeket a másik szülőhöz, nagyszülőhöz, rokonhoz, hogy válaszoljon ő a pici kérdéseire, amikor hirtelen eszébe jut, hogy bizony ő is tudja a választ az imént hallott kérdésekre. Mázsás kő esik le a szívéről, amikor odasétál a könyvespolchoz és leveszi Andrzej Ziółkowski Könnyű válaszok nehéz kérdésekre című könyvét. Büszkén és mosolyogva a gyermek felé fordul és megkérdezi: ­– Mit is kérdeztél az előbb Kincsem? Állatok is kerülnek-e a mennyországba?

 

konnyu valaszok nehez kerdesekre

 

Talán meglepő, de bizony ilyen kérdésekre is választ kaphatunk Andrzej Ziółkowski könyvéből. A jó hír, hogy a kiadvány nem filozófiai-teológiai szöveggyűjtemény a gyermek kérdéseire, mert „a gyermekek nehéz kérdéseire nagyon egyszerűen kell válaszolni”.  A szerző megpróbál behatolni a gyermek világába, hogy a pici ne maradjon válasz nélkül, hogy ne csak a mackójával, babájával beszélgessen, hogy ne csak a számítógép és a televízió előtt üljön. A számtalan, gyermekek által feltett kérdés közül Ziółkowski szimbolikusan 99 olyat választott ki, amelyek főleg a Háromságos Egyistent, az angyalokat, a Szűzanyát, az apostolokat és a szenteket érintik. Említésre méltó adatokat közöl a magyar szentek közül Szent Adalbert, Szent Gellért és Szent Imre herceg életéből. Kitér továbbá a mennyországra, valamint az első emberpárra vonatkozó kérdésekre is, és megpróbál rájuk válaszolni. Mivel ennyire szerteágazó témákat boncolgat a szerző, ezért a könyv a hitoktatáshoz is kiváló segédanyagot szolgáltat.

 

mennyorszag

 

Néhány, felnőttként ugyan megmosolyogtató, de a gyermekek számára rendkívül fontos kérdés, amire választ találhatunk a könyvben:

  • Isten házában van-e riasztó?
  • Nézi-e Isten az esti mesét?
  • A mennyben lehet fagyit enni?
  • Az angyal fiú-e vagy lány?
  • Az angyalok járnak-e iskolába?
  • Mikor tartja az Úr Jézus a névnapját?
  • A Szentlélek súghat a dolgozatnál?
  • Babázott-e a Szűzanya?
  • Veszekedtek-e az apostolok?
  • Szent Kristóf kerékpárral járt?
  • Szent Cecília tudott orgonálni?
Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban a gyermekek számára érthető nyelvet használ-e Andrzej Ziółkowski, álljon itt a Mit esznek az angyalok? kérdés és a rá adott válasz egy részlete.
„Milyen ennivalót lehet venni az angyaloknak? Tán sajtos-vajas kiflit? Vagy sonkát? Dehogyis! Ha egyszer az angyal nem ember, nem is kell ennie. Az angyal szellemi lény, akinek nincs szüksége elemózsiára. Jó az angyalnak – még mosdania sem kell naponta, mert nem piszkos. Nem kell ennie, mert nem éhes. Nem kell tanulnia, mert már mindent tud. Nem kell aludnia, mert nincs szüksége álomra. Az angyalnak nincsenek problémái az idegen nyelvekkel, mert minden nyelven ért. Angyalnak lenni jó!”

 

angyal

 

Van kisgyermek a családban, akinek a kérdéseitől reggeltől estig hangos a ház? Szeretnénk neki a hitünkkel kapcsolatos kérdésekre gyermeki nyelven helyes és alapos válaszokat adni? Andrzej Ziółkowski könyve nagy segítség a kicsik érdekes kérdéseinek megválaszolásában. Tamás kisfiam májusban volt három éves, Veronika kislányom pedig szeptemberben hat, és mivel szeretném elkerülni a kínos csendet egy-egy kérdése után, ezért biztos, hogy én is beszerzek egy példányt a Könnyű válaszok nehéz kérdésekre című könyvből.

 

Teklits Tamás

Teklits Tamás

2009 óta vezetem a Szombathelyi Egyházmegye könyvkiadóját, a Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadót. Feleségemmel és három kisgyermekemmel Szentpéterfán, a leghűségesebb magyar községben élek. Rengeteget olvasok, ami a gyerekek mellett nem egyszerű. Kedvenceim a sátán elleni harcról szóló, valamint a történelmi kiadványok, de a különféle üzleti könyveket is gyakran forgatom.

More Posts - Website