Napjainkban komoly vitákat szító témának számítanak a meddőségi problémák különböző kezelési módjai hívők és nem hívők körében egyaránt. A lombikmódszer kapcsán sokan vallják, hogy ami technikailag lehetséges, az nem biztos, hogy erkölcsileg is helytálló. Schaffler Orsolya Gyermekáldás természetesen című könyvében a hazánkban is egyre ismertebb és egyre több eredményt felmutató NaPro Technológiával foglalkozik, a terület szakértőivel beszélget, és külföldi, valamint egy magyar házaspár meddőségi kálváriájába is bepillantást enged.

A személyes történetek, őszinte vallomások miatt magával ragadott ez a könyv. Úgy gondolom, hogy a gyermekáldás minden házaspár számára a legintimebb és – kudarcok esetén – az egyik legérzékenyebb téma. Éppen emiatt különleges e kiadvány, ugyanis a sok kudarcot, elkeseredést megélt párok nyíltan, őszintén beszélnek tapasztalataikról. Úgy hiszem, a nehézségekkel küzdő pároknak erős kapaszkodót jelenthet a sorstársak támogatása, a megerősítés – akár e könyv formájában is.
 

 
A NaPro Technológia Amerikában már 30 éve segíti a meddő párokat abban, hogy a Creighton-módszer segítségével, önmegfigyeléssel fedezzék fel szervezetük azon betegségeit, működési hibáit, amelyek orvoslásával aztán természetes úton érkezhet a várva-várt gyermekáldás.

A táblázatos módszer nők és férfiak esetében egyaránt sikeresen alkalmazható. A NaPro Technológia a Katolikus Egyház által támogatott és elfogadott meddőségkezelési módszer. Az érintett házaspárok tanfolyam keretében sajátíthatják el annak alapelveit hazánkban is.

A NaPro olyan módszer, amely tiszteletben tartja Isten akaratát. Egy házaspár férfi tagja, Tomasz így vall erről:

„Az összes orvossal és oktatóval kapcsolatban, akikkel találkoztunk, azt tapasztaltam, hogy nemcsak az élet iránti tisztelet hatalmas bennük, hanem hogy nagy tisztelettel vannak a nő iránt is. Ekkor értettem meg, hogy nem kötelességünk vagy jogunk a gyermek; hogy az a tény, hogy szeretjük egymást és nagyon szeretnénk egy kisbabát, még egyáltalán nem jogosít fel arra, hogy gyermekünk legyen.”

A lombikeljárások kapcsán gyakran hallani arról, hogy nincs idő egy-egy betegség feltárására, kezelésére, sem pedig a páciens lelki támogatására, kizárólag az eredmény számít, pedig éppen a lelki támogatás az, amire ilyen helyzetben szüksége lehet egy házaspárnak.

Egy másik pár női tagjának, Annának a beszámolója a módszer gyakorlati alkalmazásáról:

„Minden este az volt a program, hogy Wojciechhel megbeszéltük a megfigyeléseimet. Együtt gondoltuk át, hogy mit írjak be. Sokszor hívtuk fel az oktatót, kérdezgettük. Eleinte rengeteg hibát követtünk el. Táblázatunk tele volt piros javításokkal, mint az iskolában.”

 

 

„A NaPro Technológia azért magasabb rendű, mert mindenkit egyénileg szemlél, és egyedileg vizsgál minden ciklust. A NaPro Technológiában jártas orvosok jól képzett szakemberek, akik igen magas etikai alapelveket vallanak. A megfigyeléseket gyógyítás követte. További vizsgálatokat írt elő, megfelelő terápiát alkalmazott.”

A módszer kapcsán mindig a meglévő betegségeket igyekeznek felfedezni, majd kezelni (PCOS, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigyproblémák, hogy csak a leggyakoribbakat említsük). Ezek során nem keletkezik ún. „embriófelesleg”, a női szervezetet nem éri hatalmas „hormonsokk”, és ezáltal óriási fizikai és adott esetben lelki megterhelés sem.

A Gyermekáldás természetesen című könyv szakemberek segítségével világít rá a természetes és mesterséges módszerek közötti lényeges különbségekre, a személyes tanúságtételek erős kapaszkodót jelenthetnek a hasonló nehézségekkel küzdőknek. Végül de nem utolsósorban pedig magával a NaPro Technológiával is megismerkedhet az olvasó, és a továbbiakban lehetősége nyílik alaposabban is betekinteni e hatékony és hazánkban is egyre elterjedtebb meddőségkezelési módszer részleteibe.
 

Csuti-Mátyás Zsófia

Csuti-Mátyás Zsófia

A gyermekkori mesehallgatás korán elvetette bennem az írott szó szeretetének csíráját, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy kisgyermekes édesanyaként – férjemmel együtt – immár én olvashatok a kisfiunknak. A Martinus Könyvesbolt munkatársaként leginkább vallási témájú könyvekkel ismerkedem. Ezek a kiadványok segítenek jobban eligazodni a hitben, alaposabban megismerni Katolikus Egyházunk tanítását. Utazáshoz, várakozáshoz mindig viszek magammal egy könyvet. Másokkal együtt én is vallom, hogy az olvasás a világ felfedezésének izgalmát kínálja, olyan, mint egy gyújtószerkezet, amely felgyújtja a képzeletünket. Az ember a könyvekben megtalálja az életét, önmagunkat olvassuk ki egy-egy könyvből, és általuk jobban megismerhetünk másokat is.

More Posts - Website