Elhatároztam, hogy számomra idén is más lesz az advent, mint amit a világ „elvár” tőlem. Nem rohanós, már november közepén karácsonyfa díszítős, csillogó-villogó. Szándékosan kerülöm is a nagyobb üzleteket, amelyek – véleményem szerint – kiölik dolgozóikból a várakozás örömét azzal, hogy már október végétől karácsonyi díszletben kell dolgozniuk. Kisfiammal bevásároltunk az élelmiszerboltban, amikor elhaladtunk a mikuláscsokikkal telerakott polc mellett. Gyors magyarázatba kezdtem arról, hogy a Mikulás ide tette le a sok édességet, s majd amikor eljön az ideje, éjszaka innen viszi el a gyerekeknek. Sajnos teljesen nem tudjuk kivonni magunkat az ünnepi forgatagból, de tehetünk azért, hogy otthon, a négy fal között méltón, tartalmasan várjuk az ünnepet az advent napjaiban – és nem két hónappal előbb.
 
a tel csodaja
 
A Kőszegen született és ma is ott alkotó költőnő, Bősze Éva A tél csodája című verseskötete a várakozás, vágyakozás, a kályha bársonyos melegének simogató, ölelő világába repíti el olvasóját az adventet ily módon is tartalommal megtöltő estéket ígérve felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Fehér, pihés havas csendbe
harang kondul a reggelbe.
Hajnalt oszlat hívó hangja,
Itt az Ünnep! – azt konogja.
Muzsikál a szél a fákon,
Karácsony van! – gyermekálom…

A költőnő versei gyermekek és felnőttek számára egyaránt tanulságosak. Verseiből kitűnik, hogy gyermeki énje tárgyi, míg felnőtt énje inkább már lelki-szellemi ajándék, táplálék után vágyik. Végiggondolva gyermekkori karácsonyaimat, nem is nagyon emlékszem arra, hogy mit kaptam, inkább csak a szeretteim körében érzett öröm, béke, nyugalom és szeretet érzésének emléke maradt meg bennem. A költő így fogalmaz:

Minden házba örömöt, vidámságot, meleget
barátságot vigyetek!
– Égi fényt a betlehemi jászolba –
meleget a jégvirágos ablakba!
Ontsátok a fényességet,
a világban Békességet!

A szerző soraiból felsejlik az advent és a karácsony valódi mondanivalója, Jézus születésének ünnepe és az efölött érzett öröm:

Lobban a lelkek tüze,
karácsony ünnepköre:
szivárvány, hatalmas ív,
hívőket imára hív!

Küldj, Uram, nyugalmat,
békét, mit ránk aggat
bizalom s vágyakozás…

A hajnali roráték hangulatát is megidézi egyik versében:

Alig pirkad – az utcákon még imbolyog a fény,
s a templomlépcsőn dideregve
bukdácsol a szél.

Benn meleg van, sejtelmes gyertyalobogás,
az arcokon-szemeken boldog
várakozás.

Szívükkel fogják a harang zsondító hangjait,
kívül hagyta minden ember
múltja árnyait.
 
betlehem
 
Úgy hiszem, minden hívő embernek lehetősége van imádsággal, méltón készülve, oly módon várni az ünnepet, hogy a sok külsőség mellett a lelki források se apadjanak el. Ennek egyik eszköze lehet e verseskötet is. A várakozás heteire és az ünnepre nem is kívánhatunk mást, mint amit Bősze Éva is megfogalmaz Lobban a gyertya fénye című versében:

Lobban a gyertya fénye,
árnya játszik a falon.
Égre kiált lelkek éhe,
karácsonyi óhajok.
Öleljen át mindent a béke,
éteri csend és nyugalom
fogja a kezeket egybe,
szeretet üljön sóhajon.
 

Csuti-Mátyás Zsófia

Csuti-Mátyás Zsófia

A gyermekkori mesehallgatás korán elvetette bennem az írott szó szeretetének csíráját, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy kisgyermekes édesanyaként – férjemmel együtt – immár én olvashatok a kisfiunknak. A Martinus Könyvesbolt munkatársaként leginkább vallási témájú könyvekkel ismerkedem. Ezek a kiadványok segítenek jobban eligazodni a hitben, alaposabban megismerni Katolikus Egyházunk tanítását. Utazáshoz, várakozáshoz mindig viszek magammal egy könyvet. Másokkal együtt én is vallom, hogy az olvasás a világ felfedezésének izgalmát kínálja, olyan, mint egy gyújtószerkezet, amely felgyújtja a képzeletünket. Az ember a könyvekben megtalálja az életét, önmagunkat olvassuk ki egy-egy könyvből, és általuk jobban megismerhetünk másokat is.

More Posts - Website