„Ma mosolyt hintek, hogy nőjön az öröm. Ma egy vigasztaló szót hintek, hogy nyugalmat adjak. Ma elhintek egy szerető gesztust, hogy uralkodjon a szeretet. Ma elhintek egy imát, hogy az ember közelebb legyen Istenhez. Ma nyugodt tetteket hintek el, hogy segítsem a békét. Ma egy békítő gesztust hintek el, hogy a feszültség csökkenjen. Ma elhintek egy jó kis olvasást a szívemben a lelkem örömére.”

Ki ne vágyna egy kis örömre a mindennapokban, a munkájában vagy a családjában? Ki ne áhítaná a problémák közepette a nyugalmat, a békét? Ki ne szeretne közelebb kerülni Istenhez – csak nem mindig találjuk a megfelelő módját. És ki ne vágyna a lélek nyugalmára, a kiegyensúlyozott, boldog életre?

Bruno Ferrero minden könyvéből árad a bölcsesség és a derű. Tapasztalatai és tanácsai segíthetnek bennünket a helyes életvezetés útján. A sorozat folytatódik újabb apró történetekkel a lélek számára, ezúttal Vacsora a Mennyországban címmel. A lelki kiadvány – akárcsak a sorozat többi tagja – kiváló ajándék lehet születés- vagy névnapra, évfordulóra és családi ünnepekre.
 
vacsora a mennyorszagban
 
A zöld haj története

Egy padon ápolt, idős hölgy üldögél, figyeli a járókelőket, őt azonban senki sem veszi észre. Egyszer csak leül mellé egy fiatal, provokatív megjelenésű lány zöldre festett hajjal és kihasított farmernadrágban. Egy idő után szóba elegyednek egymással:

– Vakmerő ez a szín. És mennyi fülbevalód van! Fájt, amikor betették őket?

– Csak egy kicsit – mondja a lány.

Megint csend.

Újra a hölgy szakítja meg:

– Miért csinálod?

A lány felemeli a tekintetét:

– Hogy észrevegyenek. Azt akarom, hogy megnézzenek.

Tart egy kis szünetet, aztán szelíden hozzáteszi:

– És egy kicsit szeressenek.

Visszatér a csend. Egy kis idő elteltével az időd hölgy nagyot sóhajt, és megjegyzi:

– Holnap én is zöldre festem a hajam.

 
zold
 
A zöld haj mellett további 40 rövid történet vár felfedezésre, vagyis ha valaki minden nap csak 5 percre nyitja ki a könyvet és a szívét, több mint egy hónapig számíthat napi lelki felfrissülésre. Minden fejezet végén rövid imádságok, fohászok, idézetek vagy tanulságos gondolatok állnak, amelyek segítenek megérteni a történeteket:

„Te, aki felettünk állsz,

Te, aki egy vagy közülünk,

Te, aki bennünk is vagy:

mindenki lásson téged, bennem is, hogy előkészítsem az utat neked, hogy megköszönjem neked mindazt, ami velem történik.

Hogy ne feledjem mások szükségleteit.

Őrizz meg engem szeretetedben, ahogy azt akarod, hogy én is megőrizzek másokat az enyémben. Életemben minden a te dicsőségedben történjen, és sose veszítsem a reményt.

Adj nekem szemet, hogy láthassalak, alázatot, hogy meghallgassalak, irgalmat, hogy szolgáljalak, hitet, hogy benned maradjak.”

Bruno Ferrero számos gyermekkönyvet és pedagógiai témájú könyvet is írt, különösen a serdülő korosztály neveléséről és a családi problémákról. Rövid történeteivel és bölcs soraival pedig rádöbbent minket emberi életünk apró szépségeire és legfőbb kincsére, az örökkévalóságra. Minden története egy gyöngyszem, apró ajándék az olvasó lelkének, amellyel adott esetben túlélhet egy számára nehéz napot vagy megköszönhet valamit, ami aznap szép volt az életében. Gregorio di Narek hálás Istennek, és így elmélkedik róla:

„Te nem ítélőbíró vagy, hanem Megmentő.

Te nem elveszítesz, hanem találsz.

Te nem ölsz, hanem életet adsz.

Te nem száműzöl, hanem visszavezetsz.

Te nem csalsz meg, hanem felszabadítasz.

Te nem elrontasz, hanem megmentesz.

Te nem ellöksz, hanem felemelsz.

Te nem átkozol, hanem áldasz.

Te nem bosszút állsz, hanem megbocsátasz.”

 
imadkozo lany
 

A történetek elolvasása remélhetőleg imádságra is ösztönzik az olvasót. Néhány gondolat az ima erejéről, jelentőségéről és hatalmáról Mahatma K. Gandhitól:

„Az imádság a kulcs, mely kinyitja a reggel ajtaját és bezárja az este kapuját. Az imádságban jobb a szív szavak nélkül, mint az ima szív nélkül. Az imádkozó ember békében lesz önmagával és az egész világgal.”

 

Csuti-Mátyás Zsófia

Csuti-Mátyás Zsófia

A gyermekkori mesehallgatás korán elvetette bennem az írott szó szeretetének csíráját, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy kisgyermekes édesanyaként – férjemmel együtt – immár én olvashatok a kisfiunknak. A Martinus Könyvesbolt munkatársaként leginkább vallási témájú könyvekkel ismerkedem. Ezek a kiadványok segítenek jobban eligazodni a hitben, alaposabban megismerni Katolikus Egyházunk tanítását. Utazáshoz, várakozáshoz mindig viszek magammal egy könyvet. Másokkal együtt én is vallom, hogy az olvasás a világ felfedezésének izgalmát kínálja, olyan, mint egy gyújtószerkezet, amely felgyújtja a képzeletünket. Az ember a könyvekben megtalálja az életét, önmagunkat olvassuk ki egy-egy könyvből, és általuk jobban megismerhetünk másokat is.

More Posts - Website