Nagyapámnak nem voltak könyvei. Falusi ember lévén egész éven át kint dolgozott a kertben, a mezőn vagy a szőlőben. Egy könyv azonban mégis ott lapult nála a fiókban vagy az ágya mellett: a kalendárium. Kisgyerekként már a neve is izgalommal töltött el. „Biztosan valami egészen titokzatos dolog lehet, ha nagyapám annyiszor olvasgatja” – gondoltam. Mikor a felnőttek nem látták, sokszor fellapoztuk ezt a különleges könyvet, és nézegettük a képeit, később pedig kerestük benne a nekünk való tartalmakat, egy-egy színezőt, játékot vagy rövid verset. Ezekkel a gondolatokkal ajánlom figyelmébe a Szombathelyi Egyházmegye 2018. évi kalendáriumát, s kívánom, hogy szerezzen örömteli, izgalmas vagy akár meghatott perceket egy egész esztendőn át!
 
szombathelyi egyhazmegyei kalendarium 2018
 
A tartalomból:

A kiadvány előszavában többek között a családon belüli nagyobb odafigyelésre, egymással való törődésre buzdít főpásztorunk, dr. Székely János püspök atya:

„Nem annyira boldog új esztendőt kívánni, hanem boldog új esztendőt csinálni kellene egymásnak. Férj a feleségének, feleség a férjének mennyire boldoggá tudná tenni a következő esztendőt, ha minden nap arra törekedne, hogy dicsérje, hogy köszönetet mondjon neki, hogy kifejezze felé a szeretetét és a kedvességét, hogy időt szánjon rá!”

Az előszót követően Szent II. János Pál pápa gondolataival indul a január hónap, így – a naptár rész mellett – hónapról hónapra olyan nagy nevekkel fémjelzett imádságokat olvashatunk, mint Kalkuttai Szent Teréz anya, Szent Pió atya, Aguinói Szent Tamás vagy Assisi Szent Ferenc.

„Egyetlen Isten!
Atya, Fiú és Szentlélek!
Neked ajánljuk ma az emberi idő új kezdetét,
Az évet, amely most kezdődik.
Neked ajánljuk, aki kezdet nélküli Kezdet vagy,
Aki igazság és szeretet vagy (…)” (részlet)

Versválogatással – ismert és kevésbé ismert szerzők műveivel – várja a kiadvány az egyházi irodalom kedvelőit. 2018-ban is havi lebontásban találkozhat az olvasó a szentek különleges élettörténeteivel, s meríthet erőt e hitben különlegesen is erős személyek életpéldája kapcsán.

Ismertetjük az előttünk álló programokat. 2020-ban hazánkban rendezik az Eucharisztikus Kongresszust. Dr. Kürnyek Róbert atya írásából többek között az is kiderül, hogy a neves eseményre 2017 Úrnapjától készül egyházmegyénk. A kalendárium hátlapján pedig megtalálható az ima az Eucharisztikus Kongresszusért. 2018-ban Pinkakertes lesz az egyházmegyi zarándoklat úticélja.
 
szinezo gyerekek
 
Tudjon meg még többet egyházmegyénk múltjáról, jelenéről és jövőjéről! Ismerkedjen meg a zanati templom történetével, és tudja meg azt is, miként kerültek Szent Ferenc és Szent Jácinta ereklyéi Zalaegerszegre. Inzsöl Richárd atya egyházmegyénk 19. századi közel-keleti kapcsolatait mutatja be. Járja be a szombathelyi Püspöki Palota épületét, a könyvtárat, a levéltárat, a kincstár és múzeumot, a székesegyházat, valamint a nemrégiben megnyílt látogatóközpontot a kiadvány segítségével.

2018-ban sem hiányozhatnak a kalendárium lapjairól a gyerekeknek készült összeállítások (színezők, útvonalkeresők, sudokuk, keresztrejtvények, egyéb fejtörők), és a gasztronómia kedvelőinek szánt receptoldalak sem. S ha egy kis nevetésre vágyik, derüljön együtt szeretteivel a havonta kínált humorválogatást lapozgatva:

„A káplán oktatja tanítványait:
– Aki a másét elveszi, az tolvaj. Péter, te nem figyelsz!
– De figyelek, káplán atya!
– Igen? Akkor mondd meg, mi vagyok, ha a kabátod zsebéből kiemelek egy tábla csokoládét?
– Varázsló, káplán atya.”

 

Csuti-Mátyás Zsófia

Csuti-Mátyás Zsófia

A gyermekkori mesehallgatás korán elvetette bennem az írott szó szeretetének csíráját, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy kisgyermekes édesanyaként – férjemmel együtt – immár én olvashatok a kisfiunknak. A Martinus Könyvesbolt munkatársaként leginkább vallási témájú könyvekkel ismerkedem. Ezek a kiadványok segítenek jobban eligazodni a hitben, alaposabban megismerni Katolikus Egyházunk tanítását. Utazáshoz, várakozáshoz mindig viszek magammal egy könyvet. Másokkal együtt én is vallom, hogy az olvasás a világ felfedezésének izgalmát kínálja, olyan, mint egy gyújtószerkezet, amely felgyújtja a képzeletünket. Az ember a könyvekben megtalálja az életét, önmagunkat olvassuk ki egy-egy könyvből, és általuk jobban megismerhetünk másokat is.

More Posts - Website