Tavaly szeptemberben jelent meg magyar nyelven is a világ számos más nyelvén és országában nagy sikert arató Don Bosco története című képregény a Don Bosco Kiadó jóvoltából. Bármely korosztály örömmel lapozhatja e kiadványt, hiszen az 1988-ban megjelent három kötetből álló elődjével szemben ez egy könyvben foglalja össze a szent életét és munkásságát. Nagy előnye a kiadványnak, hogy azokat a fiatalokat is megismertethetjük a szent életpéldájával, akiket kevésbé köt le az olvasás, a legifjabbaknak pedig a betűk helyett a képek mesélnek, amelyeket Alarico Gattia korabeli dokumentumok és képek tanulmányozása után rajzolt meg művészi igényességgel.

A könyv hátlapján egy részletes térképet találunk a Don Boscohoz köthető helyekről, a képregény utolsó oldalán pedig egy összefoglaló egyoldalas életrajzot. Izgalmasan indul a történet, rögtön egy családi vitába csöppen az olvasó. A kis János éppen könyvet olvas, amit idősebb testvére, Antal nem néz jó szemmel még annak ellenére sem, hogy János elvégezte a házimunkát. Édesanyja, aki apjuk halála után egyedül neveli három fiát, János pártjára áll.

„1827-et írtak egy februári estén, Becchiben, a néhány házból álló tanyán, amely a piemonti Monferrato egyik dombján terült el, Boscóék konyhájában.”
 
„Ezt a könyvet pedig a tűzre dobom!”
 
„Antal, kérlek, Jancsi is úgy dolgozik, mint a többiek. Ha olvasni akar, mi közöd hozzá?”
 
„Igenis van közöm hozzá, mert az egész tanyát én tartom fenn, és nem holmi tanulásra fecsérelem az időt. Soha nem tanultam könyvekből, mégis nagyra nőttem!”
 
„A szamarunk sem járt soha iskolába… és még nálad is nagyobb, ugye Józsi?”
 
„Neveletlen, pimasz kölyke!”
 
„Antal, ne, még csak tizenkét éves!”
 
„Bosco Margit tehetetlenül állt legidősebb fia erőszakos kitörése láttán… és János, mint rendesen, ismét pórul járt.”

János ezután édesanyja tanácsára megpróbál munkába állni a szomszédos tanyák egyikén, s hogy sikerül-e neki, és hová, milyen kalandok felé sodorja az élet a fiút, a könyvből kiderül. Don Bosco szeretetteli, nyitott, életigenlő, vidám személyisége átsugárzik a kiadvány lapjain, a történetekhez kapcsolódó hatalmas képanyag áttekintése pedig szintén leköti az olvasót.

„Ezeken az oldalakon követni lehet Don Bosco kalandjait, meg lehet ismerni átható pillantását, vissza lehet rá mosolyogni, újra lehet hallani szavait: Legyetek vidámak! Ne zavartassátok magatokat! Mentsétek meg a lelketeket! Szeretlek benneteket, mert fiatalok vagytok!”

A 144 oldalas, A/4-es méretű képregényben nyomon követhetjük Don Bosco életét a gyermekkorától kezdve egészen a haláláig. Az első harmadában így Don Bosco gyermekkorát és ifjúkorát ismerhetjük meg, egészen a pappá szenteléséig, majd az Oratórium kezdetei és fejlődése következik a rend születéséig, végül pedig a terjeszkedéséről, a Szalézi Család kialakulásáról és a missziókról olvashatunk.