A gyermekes családoknak szánt Jézus barátai című kötet olyan bibliai szereplőket mutat be, akik Jézus Krisztussal személyesen találkozhattak. A történeteket az Evangéliumok elbeszélései alapján Bethlenfalvy Gábor írta, az illusztrációkat Kállai Nagy Krisztina készítette hozzá.

Hogyan ismerkedett meg Jézussal Péter, András, Tamás vagy épp Mária Magdolna? Vajon hogyan változott meg az életük, a gondolkodásuk, miután még földi életében találkozhattak a Messiással? Ezekről olvashatnak gyerekek, szüleik vagy hitoktatóik ebben a kiadványban.

A tizenkét fejezetből álló könyvben tizenkét jól ismert bibliai személyiség (Gábor arkangyal, Szent József, Szűz Mária, Gáspár, Menyhért, Boldizsár, Keresztelő Szent János, Szent Péter, Szent András, Szent Jakab, Szent János, Szent Máté, Szent Tamás, Szent Mária Magdolna) gondolataiba, érzéseibe, erényeibe és hibáiba, kételyeibe, lelkesedésébe élhetik bele magukat az olvasók. Mindannyian más-más személyiségek voltak, különböző gondolatokkal, életúttal a hátuk mögött, Jézushoz fűződő kapcsolatuk azonban közös pont az életükben. Őket mind szentként tiszteljük. Ahogy a könyvhöz írt előszavában Székely János püspök atya fogalmaz,

„szent az, akin átragyog a Nap”

– ahogyan a templom üvegablakain lévő szentek képét is megvilágítja, felragyogtatja a kintről bejövő fény.

„Akin átragyogott Isten fénye, és az élete ezért ragyogó lett”

– olvashatjuk az alábbi sorokat Székely János püspök úr könyvhöz írt gondolatébresztő előszavában.

Néhány oldalban, gyermeknyelven, mégis átadva a tényeket ír a szerző a fent említett szentekről. Minden rész elején megtaláljuk az adott szent ünnepének dátumát, Kállay Nagy Krisztina illusztrációi pedig igazán élvezetessé teszik az olvasást, hiszen csodás, színes, egyszerre derűs, ugyanakkor mély üzenetet hordozó rajzai becsempészik a gyerekek szívébe a hit és a szeretet kincseit. Gábor arkangyal története így kezdődik:

„Gábor arkangyalt az Úristen egy napon magához hívatta. Sietett hát egyenesen a Mennyországba. Ahogy átvágott az Édenkerten – ami már egészen közel van a Mennyországhoz –, összetalálkozott egy másik arkangyallal, Mihállyal. Fehér, szárnyas lények voltak mindketten – ha éppen látható alakban jelentek meg. Mihály páncélt hordott és kard lógott az oldalán; ő vezényelte azokat az angyalokat, akik a gonosz erők ellen harcoltak, és az Édenkert határait is védték. Gábor, az Úr Hírnöke egyszerű fehér ruhát viselt, ám szárnyai nagyobbak voltak – ha ezeket széttárta, a gondolatnál is sebesebben tudott röpülni…”

Az életrajzot pedig az adott szenthez kapcsolódó ma is látható képzőművészeti emlékek felfedezésével – képes ismeretterjesztő leírásával – zárja a szerző. Gábor arkangyal esetében például megtudhatjuk, hogy Betlehemtől mintegy három kilométerre található a „pásztorok mezeje”, ahol a pásztorok tanyázhattak Jézus születése idején, vagyis valahol itt jelenhetett meg Gábor és az angyalok kórusa, hogy a nagyszerű hírt elmondja nekik.

„A nomád életet élő beduin pásztorok sátorára emlékeztet annak a kápolnának az alakja, melyet Antonio Barluzzi olasz építész tervei szerint építettek ide a 20. század első felében. Kapuja fölött látható is az arkangyalt ábrázoló szobor.”

Szeretettel ajánljuk Bethlenfalvy Gábor léleképítő és lélekemelő könyvét leginkább a gyerekekkel közös időtöltéshez, együtt olvasáshoz az egész esztendő során, vagy dátum szerint az adott szent ünnepekor, illetve az adventi várakozás, készülődés időszakában, hiszen

„fontos, hogy az emberek ilyen ragyogó embereket, életutakat megismerjenek! Mennyire fontos, hogy ezeken keresztül a gyerekek szívébe is beragyogjon a Nap! A Jézus barátairól szóló könyv ilyen kincset ad a gyerekek kezébe. Betölti a képzeletvilágukat fénnyel, a szeretet, a hit, a nagylelkűség, a tisztaság, az önfeláldozás nagy példáival. Szívből ajánlom ezt a könyvet minden gyermeknek, aki szeretne Jézus barátja lenni, az ő szeretet-ösvényén járni”

– írja Székely püspök úr az előszóban, és ajánlja jó szívvel a magával ragadó kötetet fiataloknak és időseknek egyaránt.