Aki keresett már játékot közösségi alkalmak, csoportos foglalkozások színesebbé tételéhez, az jól tudja, milyen nehéz feladat olyan játékok kiválasztása, amelyek megfelelnek a társaság nagyságának, a körülményeknek, vagy akár a rendelkezésre álló eszközöknek, kellékeknek. A Kollár Zsolt és Kollár Dorottya által összeállított Játékok könyve hiánypótló kötet mindazoknak, akik egy jól strukturált, áttekinthető és színes játékgyűjteményt szeretnének könyvespolcukra.

Az összeállítás számos közismert, hagyományos közösségi csoportos játékot (cserkész, regnumi, szentjánosbogár), valamint népi játékot tartalmaz. Elsősorban olyan játékok gyűjteménye, amelyek kevés eszközt igényelnek, nincsenek bonyolult szabályaik, így gyorsan megtanulhatóak és könnyen játszhatóak.

A kötet egyfajta kézikönyvként is használható: nemcsak a tizennyolc tematikus fejezet alapján, hanem a játékosok száma szerint is kereshetünk a tartalomjegyzékben. A játékok bemutatása mindig tartalmazza a szükséges eszközök és előkészületek felsorolását, a játék menetét és szabályait, valamint a leírás után olyan variációkat, amelyek segítségével az alapváltozat tovább alakítható, kombinálható. A jobb megértést számos esetben magyarázó ábrák is segítik.

Ezt a könyvet nemcsak közösségi vezetőknek, hitoktatóknak ajánljuk, hanem csapatépítő tréningek szervezői számára is kiváló alapanyagot nyújthat. A benne található játékok nemcsak színesebbé és vidámabbá teszik az együtt töltött időt, hanem oldják a feszültséget, megkönnyítik az ismerkedést, erősítik a csapatszellemet és összetartozást. Emellett iskolai osztályok, csoportok, baráti társaságok és családok is rengeteg új ötletet meríthetnek belőle.

A gyerekek nagyon szeretnek játszani, és ez fontos szerepet kap a fejlődésükben: ismereteket szereznek saját képességeikről, erősségeikről, de korlátaikról is. A közös játék az egymásra való odafigyelés, a másokkal való együttműködés által a szociális készségek fejlődését segíti. Számos képesség, amelyek fontosak életünk során – mint például a kreativitás, az önállóság és a koncentrációs képesség – a játékélményekben gyökereznek. A játék közben előforduló helyzetek, például, ha veszítünk, a kudarctűrő képességet és a konfliktuskezelési stratégiákat fejlesztik. Az aktív játékkal a gyerekek egyre jobban megismerik a világot, és felnőttként majd mindennapi kihívások megértésekor és leküzdésekor hasznosíthatják a tanultakat.

Nemcsak kisgyemekek számára fontos azonban a játéktevékenység, hanem a tinédzserek, felnőttek, sőt még a nyugdíjasok is fejlődhetnek egy-egy játék alkalmával úgy, hogy észre sem veszik. Az önfeledt pillanatokkal ajándékoz meg minket, és a bennünk lévő feszültséget, szorongást oldja, így mentális egészségünket is támogatja.