Gyakran hiába hordoz egy-egy téma örök érvényű, ma is aktuális szellemi-lelki-erkölcsi töltekezést nyújtó gondolatokat, azok mégsem érnek el a fiatalokhoz a „csomagolás” miatt. A Mindszenty Alapítvány éppen ezért most egy olyan sorozatot indított, amelynek tartalma fiatalhoz, időshöz egyaránt szól, ám mindezt interaktív blogkönyv formájában nyújtja át az olvasónak, bízva abban, hogy ez a modern megjelenési forma hozzásegíti a fiatalokat a témákban való elmélyedéshez. #mindszenty és #károlykirály címmel két blogkönyvet is kínál az alapítvány a történelmünk iránt érdeklődők számára.

Az Alapítvány 2013-ban tette közzé Kovács Gergely Mindszenty József. A leghűségesebb pásztor című rövid életrajzát, amelyet Kovács Attila Zoltán társszerkesztői, illetve Balogh Margit történész, az MTA doktora szaklektori közreműködésével frissítettek. A kötet így a legújabb kutatási eredményekkel kiegészítve teljes történeti hűséggel mutatja be Mindszenty bíboros személyét és fordulatokban gazdag élettörténetét.

Korabeli dokumentumok fotói, családi fényképek, mai, kapcsolódó fotók várják az olvasót. Számos idézet, elhangzott beszéd szövegei is fellelhetők a könyvben, mindez könnyen áttekinthető formában. Megrendítő és szomorú olvasni például a bíboros kínzásáról szóló, tőle származó részeket:

„Éjjel 11 óra. Megint kihallgatásra visznek, 72 óra nem alvás és az állandóan megismételt gumibotozások után. A vallatás tárgya egész éjjel az összeesküvés és kémkedés. Most már teljesen magamra maradtam, kimerülten és elcsigázottan. Egyedül kell érvelnem, amikor újra és újra elém rakják aláírásra a hegymagasságúvá nőtt jegyzőkönyvkötegeket. Amíg az aláírást megtagadom, Décsi alezredes éjjelenként 2-3 ízben is átad a kínzómnak…”

A szerzők úgy gondolják, hogy Mindszenty József bíboros személyiségének mélyebb rétegeit legjobban a serdülőkorú fiatalok értik-érzik át. Ők tudják felfedezni azt, ami bő száz év alatt akárkinek nem sikerült: fordulatos életének titkát, szavainak, tetteinek, mosolyának és szigorúságának valódi motivációját. Ismerhetünk akár a saját környezetünkben is néhány hozzá hasonló karaktert.

A Károly királlyal foglalkozó másik kötet szintén számos lehetőséget rejt magában. Feleségével közös történetük a mai fiatalok számára a családi élet követendő példája lehet – s ahogy a szerzők a kötet elején írják, könnyedén párhuzam vonható köztük és egy mai királyi pár, a brit Vilmos és Katalin között. A maguk idején Károly és felesége házasságkötését is legalább akkora érdeklődés kísérte, mint Vilmos és Katalin esküvői ünnepségét. Károly király így biztat mindenkit:

„az Istenbe vetett hit legyen támaszotok, és a boldog családi élet legyen mindenkor menedéketek.”

Mint ismeretes, Károly gyakran felemelte szavát a háború ellen. Ellenségei fanatikusnak tartották, azt mondogatták róla, hogy úgy viselkedik, mint egy közép-európai pápa.

„Egyszerűen rejtély számomra, hogy miként örülhet egy szülő annak, hogy gyermeke életveszélyes szolgálatot vállal magára, és miként örülhet ugyanennek egy közösség, amelyik felelősséggel tartozik ezekért a fiatal katonákért.”

Más helyütt szintén a háború kapcsán arról olvashatunk, hogy

„ő volt az egyetlen államfő, aki folyamatosan a háború befejezéséért küzdött, ezt szorgalmazta egész lényével, ezt kérte baráttól és ellenségtől egyaránt. Fáradozásaival, ha sikerrel járnak, milliók életét lehetett volna megmenteni.”

Vallotta, hogy az Istenbe vetett hittel és a jézusi példa követésével szebb lenne a világ.

„Mint császárnak és királynak, jó példával kell elöl járnom. Ha mindenki egyszerűen csak megtenné keresztény emberi kötelességeit, nem lenne annyi gyűlölet és szerencsétlenség a világon.”

A kiadványokba belelapozva hamarosan kiderül, hogy nem csupán modern formátumú könyveket vesz kezébe az olvasó – jóval többet kap annál. Különleges és teljesen egyedi mindkét kiadvány azért is, mert a gondosan válogatott és szerkesztett képes összeállítások internetes és mobilapplikációs kódokkal, hivatkozásokkal adnak hozzá a leírtakhoz képeket, filmeket, hanganyagokat és további érdekes interaktív tartalmakat. Így már csak érdeklődés és szabadidő kérdése, mennyire mélyed bele az érdeklődő a bíboros vagy Károly király életútjába.