Míg az elsőáldozást minden gyerek várja, a gyónásra legtöbbször félve készülnek. Mario Lasevoli Gyónni készülök című gyermekeknek szóló, színes illusztrációkkal ellátott könyve segít, hogy a kiengesztelődés szentségében felfedezzük annak lehetőségét, hogy Jézus barátaivá válhatunk.

Mit jelent a megbocsátás? Hogyan kezdhetünk újra? Hogyan maradjunk Isten szeretetének sugarában? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszokat találhatunk a Gyónni készülök című könyv lapjain.

„Te is elviheted Isten szeretetét a világba!”

– hívja fel olvasója figyelmét a szerző.

„Az Istennel való barátság, amit a gyónás még erősebbé és ellenállóbbá tesz olyan mély és különleges, hogy képes megváltoztatni az életünket. Olyan hatalmas az ő szeretete, hogy szívünk vágya mindenkivel megismertetni, hiszen megosztva a többiekkel, egymással, még szebbé válik.”

„Hogyan szolgáltatják ki a gyónás szentségét? Ez egy nagyon bizalmas pillanat, amikor a pappal beszélve Jézussal beszélgethetünk. Nem kell szégyenkeznünk vagy félnünk, hiszen ahogy a példabeszédben az irgalmas apa, ő is tárt karokkal és nagy-nagy szeretettel fogad bennünket, készen arra, hogy megbocsássa minden hiányosságunkat.”

A könyv írója megtanítja a fiataloknak, hogy a gyónás 5 fő részből áll. Az első a lelkiismeret-vizsgálat, amely során lelkiismeretünk szavára hallgatva készülhetünk fel a Jézussal történő találkozásra. A második a bűnbánat tartása, vagyis fontos, hogy őszintén bánkódjunk elkövetett bűneink miatt. Ezt követően születhet meg bennünk az elhatározás azt illetően, hogy ne kövessünk el bűnt újra. Negyedik lépésben gyónjuk meg, mondjuk ki hangosan bűneinket a papnak. Végül tegyünk eleget a pap által adott kis feladatnak, végezzük el az elégtételt.

A lelkiismeret-vizsgálat elvégzéséhez is ad mankót a szerző néhány egyszerű kérdés megválaszolása által. Ezek a következők: Jézust tettem-e az első helyre a szívemben? Hallgattam-e az ő hangjára? Megkérdeztem-e magamtól, hogy helyes-e, amit teszek? Szántam-e időt Istenre, imádkoztam-e hozzá? Részt vettem-e a vasárnapi szentmisén? Hallgattam-e szüleim, nagyszüleim tanácsaira? Tiszteltem-e testvéreimet? Sikerült-e úgy szeretnem azokat, akikkel találkoztam, ahogyan Jézus tanította nekünk? Tiszteltem-e a teremtett világot?

Lasevoli megtanítja a Bánatimát is, amely a gyónási folyamat része, továbbá egy gyónás utáni hálaadó imádsággal is kedveskedik az olvasónak, hangsúlyozva, hogy a saját szavainkkal elmondott imádság is ugyanolyan értékes Isten előtt.

A szerző eddig megjelent kiadványai: