Fésűs Éva írónő több generáció kedvelt meseírója. Szívet melengető történeteiben mindig győzedelmeskedik a jó, észrevétlenül tanít, nevel bennünket igazságosságra, jószívűségre, kedvességre, meséi derűt, életörömöt sugároznak, finom humora megmosolyogtat bennünket. Csodaszép tájleírásai lelki szemeinket gyönyörködtetik, megismertet erdő-mező flórájával és faunájával. Egyik talán legismertebb mesekönyve Az ezüst hegedű, amelynek állatokról szóló történetei között helyet kapott egy kis manógyerek is: Pöttömke.

Pöttömkéről azonban nemcsak Az ezüst hegedű néhány meséje szól, külön könyvben is helyet kaptak a róla szóló kedves történetek. Egészen pontosan 24 mesén keresztül kísérhetjük figyelemmel Pöttömke életét.

S hogy ki is ez a cserfes, izgő-mozgó kismanó? Az írónő így mutatja be olvasójának:

„Pöttömke akkora, mint egy lábujjhegyen álló katicabogár. Nem tudom, láttatok-e már lábujjhegyen álló katicabogarat? Én láttam. Méghozzá a meseréti Pöttyös utcában, amit éppen azért neveznek így, mert ott van a katicabogarak mosodája.”

Ahogy a neve is elárulja, főhősünk meglehetősen parányi. Vagy talán nem is ő parányi, csak a világ nagy, amely körül veszi őt. Igyekszik kiismerni, eligazodni benne, akárcsak egy kisgyermek, aki bár külsőleg talán kicsi, lélekben azonban hatalmas, és folyton folyvást növekszik a világról szerzett tapasztalatai, élményei által. Pöttömke is tapasztal, tanul, ugyanakkor tanít is.

Bepillanthatunk első óvodai napjába, aztán a többibe is. Megismerkedhetünk családjával és kis barátaival, sőt elkísérhetjük őt a családi nyaralásra is. A gyerekek az ő élményein, tapasztalatain keresztül ismerkedhetnek a világgal, tanulhatnak Pöttömkétől, de zsiványságot is láthatnak, hiszen a manógyerekek gyakran huncutkodnak, életük sosem unalmas, mindig kalandokban bővelkedő.

Felnőtteknek, gyermekeknek egyaránt kikapcsolódást kínál Fésűs Éva mesekönyve, hiszen valahol mélyen mindannyiunk lelkében ott él a kisgyermek, aki ezeket a meséket hallva biztosan mosolyogni fog.