„A jó mese, mint egy játékos patak vize, mindig az eget tükrözi, akkor is, ha sáros partok között szalad”

– vallotta Fésűs Éva Kossuth-díjas írónő, aki tavaly februárban, 93 évesen hunyt el. Rádiós és televíziós megjelenései mellett ma is népszerűek mesekönyvei.

1968 és 2014 között számos mesekönyve jelent meg, köztük A csodálatos nyúlcipő című könyve is.

Az állatos meséket már a legkisebbek is örömmel hallgatják, hiszen az állatokon keresztül megjelenített emberi tulajdonságokat megismerve tanulják a világot, a mese útmutatót ad a számukra oly bonyolult emberi kapcsolatok, helyzetek útvesztőjében. Ahogy az írónő is vallotta, a jó mese mindig az „eget tükrözi”, vagyis felfelé emel, észrevétlenül is – az érzelmi intelligenciánkra hatva – az élet szeretetére, szépségére, jóságára világít rá. A nehézségek, akadályok legyőzhetők, megküzdésre is nevelnek bennünket a jó történetek.

„Küszöbön a futóbajnokság a Jószagú réten. Ezen dől el, hogy az idén ki a gyorsabb: a nyúl-e, vagy a róka, mert azután az lesz itt az úr. Mindenki abban bízik, hogy Kajszabajszi, a nyulak aranylábú futóbajnoka ezúttal is legyőzi a rókát, mert olyan csodálatos nyúlcipője van, ami még sosem hagyta cserben. Most is szinte biztosra vehető a győzelme, hacsak valami váratlan esemény nem jön, vagy nem okoz veszedelmes galibát egy haszontalan nyúlgyerek. Az ilyesmi pedig bármikor megtörténhetik…”

A csodálatos nyúlcipő című mese a neve alapján a bizonyára csodaszép, virágokkal borított, illatos Jószagú réten kezdődik, ahol Kajlatapsi, a nyúl újságot árul.

„Még alig botladoztak az első napsugarak a Jószagú rét álmos virágai között, amikor Kajlatapsi, a nyurga nyúlgyerek hóna alatt nagy köteg mezei újsággal kiállt a zabkörút sarkára, és torkaszakadtábó kiabálni kezdett.
– Megjelent a Hajnali Fülelő! Szenzációs hírekkel a fülelő! Kajszabajszi mezei futóbajnok képével a Hajnali Fülelő!… Tessék, tessék, csak egy réti tallér!”

A sok-sok szereplőt felvonultató, eseményekben, fordulatokban gazdag történetben olyan mesélő nevek szerepelnek, mint Csupafül a kisnyuszi, Rőtfülű, a róka,  Szürkeanyu, a nyúlanyó vagy Kopogi, a harkálydoktor. S hogy hogyan kapcsolódnak ők egymáshoz, milyen események szövik egybe a szereplők életének hálóját, a könyv fejezeteiből kiderül.

„Az érzelmi intelligencia nem a megértésen keresztül fejlődik az emberben. Ha jó a mese, és azzal foglalkozik, ami engem mélyen érint, akkor akárhányszor is meghallgatom! Miért? Mert észrevétlenül elleshetem és mélyen átérezhetem, hogyan tudom kézbe fogni ismeretlen önmagamat és a világot…  Az élmény azonban mintegy bepecsételődik az idegrendszerbe, és mintává szilárdul bennünk”

– írja egy helyütt Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató.

Fésűs Éva meséi nem „kioktatják” a gyerekeket arról, amit a szülők át szeretnének nekik adni, hanem az élményeken, a csodálatos fantáziavilágon keresztül a „szívükbe írják” azt. Felelősségérzetről, becsületről, áldozatvállalásról, barátságról, szerénységről, önzetlenségről szólnak ezek a mesék huncutsággal, humorral teleszőve, így adva valódi olvasmányélményt gyermeknek és szülőnek egyaránt.

A mesehallgatás lehetővé teszi, hogy az olvasó és hallgatója együtt éljék át a történetet, miközben belső képeket készítünk, amelyek segítségünkre lesznek abban, hogy saját problémáinkat is megoldjuk, feldolgozzuk, ezáltal pedig csökken szorongásérzetünk. Ezért lenne fontos minden családban a napi mesehallgatás, a nap végén mintegy lecsendesedve, meghitten összebújva. Szakemberek vallják, hogy az a gyermek, akinek minden nap mesélnek, hatéves korára másfél évvel fejlettebb – bizonyos tekintetben: szókincs, rendszerező képesség, szövegértés, gondolkodás – mint azok a társai, akik sohasem részesülnek ebben az élményben.

Használjuk ki ezt az időt, és elevenítsük fel kedves gyermekkori olvasmányainkat, hogy aztán átadhassuk a jövő generációjának. Emellett pedig felfedezhetünk együtt új olvasmányokat, amelyek talán még a felnőtteknek is új élményeket, új tudást adhatnak.

Akik pedig együtt szeretnék meghallgatni A csodálatos nyúlcipő című mesét, IDE kattintva megtehetik.