Sokféleképpen hangolódhatunk az ünnepre, ahány család, annyi szokás. Akik gyakran olvasnak mesét gyermekeiknek, ilyenkor karácsonyváró történeteket kereshetnek csemetéik számára. Ehhez kínál alternatívát Fésűs Éva Kossuth-díjas írónő Küszöbön a karácsony című kiadványa, amely a téli hónapok örömeit hirdető, valamint karácsonyváró versekkel és mesékkel igyekszik az ünnepre hangolni a legkisebbeket is.

Az írónő szívmelengető történetei mindig túlmutatnak az anyagi világon, és a belső értékeket, a belső érzelemgazdagságot hirdetik. Jelen kötete abban segít bennünket, hogy észrevegyük a karácsonyfa alatt lévő Kisdedet, aki az ünnep legfontosabb szereplője! Meséit, verseit olvasva ez felnőttnek és gyermeknek egyaránt sikerülni fog.

„Akkor vette észre azt a másik kisfiút, aki még olyan pici volt, hogy az édesanyja tartotta az ölében. Eddig is ott voltak a karácsonyfa alatt, de a sok dísz és ajándék teljesen eltakarta őket. Az a kisfiú még nem tudott beszélni, csak kapdosott feléje mind a két kezével, mintha ölelni akarná. Azaz dehogy! valami egészen mást akarhat! Vajon mit? Az édesanyja szólalt meg helyette: A szívedet szeretné!”

A gyerekek többsége számára minden bizonnyal a karácsonyfa alatti ajándékbontogatás az ünnep legizgalmasabb része, ám Fésűs Éva írónő arra is felhívja a gyerekek figyelmét, hogy a legnagyobb és legszebb ajándék a fa alatt maga a Kisjézus, s annak a szeretetnek, melegségnek, örömnek a jelenléte szívünkben, amely az ő születésével erősödik fel, ahogy azt a feni idézet is hangsúlyozza.

Miről szólnak még ezek a versek és mesék? Például arról, hogy Mikulás apó aranyszánkóját karcsú lábú rénszarvasok húzzák, ahogy ezt minden gyerek tudja. De valóban jól tudják ezt a gyerekek? Elképzelhető, hogy egy őzike is be van fogva a csodaszánkóba? És hogyan kerülhetett oda? Mi történne akkor, ha Mikulás apó csodálatos zsákja kilyukadna – borzasztó elgondolni, hogy kipotyoghatnak az ajándékok. De talál-e valakit, aki segít rajta, és megvarrja a lyukas zsákot?

Megnőhetünk-e olyan magasra, hogy elérjük az esthajnalcsillagot? És ha nem, akkor miért érdemes mégis nyújtózkodnunk az ég felé?

Fésűs Éva karácsonyváró és télköszöntő verseinek és meséinek legnagyobb része nyomtatásban még nem jelent meg. Ezt a hiányt igyekszik pótolni a Küszöbön a karácsony című kiadvány. A gazdag érzelemvilágot Rékassy Eszter csodálatos rajai is visszatükrözik.