A Pannonhalmi Főapátság korszerű formában elkészítette a népszerű Énekelj az Úrnak! énekeskönyv harmadik, javított, átdolgozott kiadását, amely a dalgyűjtemény sikerét és fontosságát jelzi. A kilencvenes évek előtti időszakban a gitáros egyházi zene úgymond „lázadás” volt, de ma már tudjuk, hogy a gregorián és népénekek mellett a gitáros énekekre is szükség van a fiatalok megszólításában.

Az ifjúsági gitáros zene és a „Kék könyv” sikere évtizedek óta töretlen. Az Énekelj az Úrnak! énekeskönyvet 1993-ban adta ki Hardi Titusz pannonhalmi bencés szerzetes. Az azóta eltelt csaknem harminc év alatt szinte egy ország tanult belőle énekelni. Titusz atya így ír a könyv előszavában:

„Gyerekek és felnőttek éveken, sőt talán évtizedeken át ezekkel az énekekkel fordultak a Mindenhatóhoz. Ezekkel az énekekkel könyörögtek és könyörögnek Istenhez, adnak hálát neki, magasztalják és dicsőítik őt, akitől életünket kaptuk. Ezek az énekek Isten és ember találkozásának lettek tanúi. Ezért szent énekek.”

A novemberben megjelent kötet az 1999-es második kiadás tételeit közli megújított kottagrafikával, spirálkötésben, a mai zenészi és közösségi igényekhez alkalmazkodva. A Bencés Kiadó a kötet utószavában azt is jelzi, hogy egy tervezett második kötetében az elmúlt harminc év új dalainak terméséből is válogatást szeretnének nyújtani.

Hortobágyi T. Cirill főapát így ír a most megjelenő kiadás előszavában:

„Az Énekelj az Úrnak! énekeskönyv, a kék könyv a mi saját allelujánk. Igen, azt tesszük, amit az Úr titkaira rácsodálkozó ember tesz: énekelünk az Úrnak, mert jó, mert irgalma örökkévaló. A szívünk mélyén megszülető ujjongó örömet szótagokba, szavakba és dallamba formáljuk. Dicsérjük az Urat. És közös, ifjúsági, gitáros éneklésünk így lesz a feltámadt Krisztus magasztalása: örvendő, zúgó alleluja.”

Sillye Jenő zeneszerző így nyilatkozik a könyv kapcsán:

„Lehet, hogy majd születnek új dalok, új énekek. Az új generációnak megszületnek a maguk imádságai, csak egyet ne adjunk fel, hogy lelkünk az Urat dicsérje, mert ettől leszünk mi boldogok. Ez az, ami igazán kiteljesíti az életünket, s amelynek segítségével mi magunk is, gitáros énekesek átadhatjuk hitünket, reményünket az utánunk jövő generációnak.”