2018-ban a Katolikus Egyház figyelme kiemelten a családokra irányul, meghirdették ugyanis a család évét. A tematikus év keretében február 11. és 18. között rendezik országszerte a házasság hetét is. A Martinus Kiadó erre az alkalomra kínálja a 2010-ben megjelent és 2016-ban újra kiadott Imádkozzunk a családunkért! című imakönyvét, amely az elmúlt években több ezer hívőhöz jutott el.
 
„Ezen a héten azt ünnepeljük, hogy a házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül” – írja Bíró László tábori püspök, az MKPK Családbizottságának elnöke.
 
csaladok imakonyve
 
A manapság oly divatos Valentin-nap helyett február 11. és 18. között ünnepeljük inkább a családokat, a családunkat, és lepjük meg szeretteinket olyan ajándékkal, amely a család apraja-nagyjának szól, közös, tartalmas együttlétre hív. Figyeljünk oda egymásra, nyissunk egymás felé, imádkozzunk szeretteinkért közösen és egyénileg is. Az imádság ereje megsokszorozódik, ha közösen, közösségben végezzük, és együtt éljük át, tapasztaljuk meg örömeit, pozitív hozadékait. Ebben lehet segítségünkre a Családok imakönyve című kiadvány is.

Legyen áldott a szív, amely hordozott,
És legyen áldott a kéz, amely felnevelt!
Legyen áldott eddig utad,
És legyen áldott egész életed.

Legyen áldott benned a fény,
Hogy másoknak is fénye lehess.
Legyen áldott a Nap sugara,
és melegítse fel szívedet.
(Régi magyar áldás, részlet)

Az imakönyv minden korosztálynak szól. Megtalálhatók benne a családok közös imádságai a családi békéért, a gyermekekért; a házastársak imái családi felelősségtudatért és a szeretet megmaradásáért.

Kérlek, Uram, a családnak e nemes eszméje legyen mindig szemem előtt. Érte vállaljam a gondokat és verejtéket, s ha kell, a megaláztatást, a kiszolgáltatottságot. Add, hogy meglássam hitvestársamban azt, akit te rendeltél házastársamul, hogy velem együtt higgyen gondviselő jóságodban és az én hűségem állhatatosságában…

Szent Mónika, Szent Rita, Szent József, Szent Anna és a Szent Család litániája; házasságra készülők és házasok imádságai jó férjért, jó feleségért, gyermekáldásért, egészségért és egymásért; szülők imádságai és katolikus költők versei a gyermekekért.
 
imadkozo kezek
 
Külön fejezet készült az édesanyák és külön az édesapák számára, a gyermekek pedig testvérükért, szüleikért (anyák napján édesanyjukért) imádkozhatnak. Ezen kívül a nagyszülők, az idősek és a gyászolók (imádság elhunyt házastársért, meg nem született gyermekért) is megnyugvást találhatnak egy-egy számukra kínált imádság olvasása, imádkozása közben.

Szeretet Istene! Te nem engeded, hogy örökre elváljunk egymástól. Hiszem, hogy ő látja szívünk szomorúságát, amellyel utána sírunk, s látja már előre az időt, amikor az örökkévalóságban ismét találkozunk. Istenem! Ő e földön is növelte boldogságomat. Mennyivel boldogabbak lehetünk majd ott? Boldog volt az a néhány év is, amelyet együtt töltöttünk. Vele az egész örökléten át együtt élni boldogan – ez az a boldogság, amelyet te készítesz a téged szeretőknek, és bizonnyal ezt készíted számomra is. Ámen.

A kiadványban különféle alkalmakra kínált imádságok is találhatók: Magnificat, adventi gyertyagyújtás, karácsonyi szeretethimnusz, családfelajánlás.

Mennyei Atyánk (…) Segíts, hogy életünkkel méltók lehessünk a házastársi és szülői hivatásra. (…) Segíts, hogy a te végtelen szeretetedet és jóságodat családi életünk példájával megmutassuk másoknak is, különösen azoknak, akik még nem ismernek téged, és nem tudják, hogy te vagy minden szeretet és élet forrása. (…) Nálad mindig felfrissülhetünk és újrakezdhetjük az életünket. (…) Áldd meg házasságunkat, hogy egymás iránti szeretetünk gazdagítsa gyermekeinket, és így a család és a közösség szeretetét megtanulva lesznek Egyházunk és hazánk reménységei, egy jobb és szebb jövő építői… Ámen.

2018 a családok éve. A tematikus év lelki adományai erősítsenek minden családi közösséget az elkövetkezendő esztendőkben is. Ne feledkezzünk meg hálát adni a Jóistennek szeretteinkért, imádkozzunk, legyünk hálásak, fohászkodjunk mindig. Ebben pedig segítségünkre lehet a Családok imakönyve is, amelybe bátran belelapozhatunk nehéz és örömteli időszakokban egyaránt.
 

Csuti-Mátyás Zsófia

Csuti-Mátyás Zsófia

A gyermekkori mesehallgatás korán elvetette bennem az írott szó szeretetének csíráját, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy kisgyermekes édesanyaként – férjemmel együtt – immár én olvashatok a kisfiunknak. A Martinus Könyvesbolt munkatársaként leginkább vallási témájú könyvekkel ismerkedem. Ezek a kiadványok segítenek jobban eligazodni a hitben, alaposabban megismerni Katolikus Egyházunk tanítását. Utazáshoz, várakozáshoz mindig viszek magammal egy könyvet. Másokkal együtt én is vallom, hogy az olvasás a világ felfedezésének izgalmát kínálja, olyan, mint egy gyújtószerkezet, amely felgyújtja a képzeletünket. Az ember a könyvekben megtalálja az életét, önmagunkat olvassuk ki egy-egy könyvből, és általuk jobban megismerhetünk másokat is.

More Posts - Website