Böjte Csaba atya korábban megjelent és rendkívül népszerű füveskönyvének második kötete a boldogságkeresésről szól. Ezúttal is a József Attila-díjas író, Csender Levente beszélget Csaba testvérrel, miközben elkíséri őt mindennapi feladatai elvégzése közben.

Beszélgettek arról, hogy mit mond a Szentírás, mit mondott Szent Ferenc és mit gondol Csaba testvér a boldogságról, de felmerültek a pandémiával kapcsolatos témák is. A beszélgetésekbe a virtuális téren keresztül mások is bekapcsolódhattak, kérdezhettek Csaba testvértől, aki szívesen megválaszolt mindent. Ezekből lett az esti beszélgetések sorozat, amelynek kivonataképp megszületett a Böjte Csaba Füveskönyve 2 – Boldogsághoz segítő gondolatok című kiadvány.

Csaba testvér úgy véli, az igazi boldogság fokmérője az, hogy nem függ semmitől.

„Se attól, hogy megdicsérnek, se attól, hogy leszidnak. A lelke mélyén, ha érzi az ember, hogy isten az ő gyengesége, kicsinysége ellenére is szereti, akkor ott van az igazi boldogság.”

Csaba atya a boldogság egyik alapkövének tartja a családi hátteret, annak ismeretét, a családi, ősi hagyományaink életben tartását, ápolását. A termőföldhöz hasonlítja a rokoni köteléket, a családot.

Nagyon fontos az, hogy ragaszkodjunk a gyökereinkhez, a vér szerinti rokonainkhoz, kötődjünk az értékeinkhez, ha boldogok akarunk lenni. Ha egy darab földet felszántanak, aminek összeérett flórája van, később hihetetlen mennyiségű gaz, burján nő ki belőle. A mai zaklatott világban az emberek olyan nehezen találják a boldogságukat, és ezt talán oda lehet visszavezetni, hogy elszakadtak a gyökereiktől, eltávolodtak azoktól az értékektől, amiket őseik vallottak, hittek, megéltek. Sodródó falevélként nagyon nehéz megtalálni a békét, a boldogságot, a harmóniát e világban.”

A könyv 111 témája izgalmasabbnál izgalmasabb gondolatokkal várja az olvasót. Csaba atyától megtudhatjuk, hogy boldogság az, ha gondolataid, szavaid és tetteid összhangban vannak egymással, hogy valójában csak az lesz a miénk, amit másnak odaadunk.

Csender Leventével értekeznek a beszélgetés, az indulat és a kritika erejéről, az istenbe vetett bizalomról, a sikerek utáni vágyakozásról, a csodákról, az ítélkezésről, és a pazarlásról is.

A 111 témába rengeteg minden belefér, ami érdekelhet bennünket, legyen szó párkapcsolati vagy hittel kapcsolatos kérdésekről.

Napjainkban a rohanás mellett nagyon divatos lett minél gyakrabban megmutatni magunkat a közösségi médiában. A nyolc boldogság kapcsán Csaba testvérnek a lélekben szegényekről szóló gondolatai éppen ebbe a témába illeszkednek

„Azt látom, hogy sok ember túlpörgeti magát, olyan feladatokra vállalkozik, amire talán képességei nem is teszik alkalmassá, s így, akár a tűzijáték, rittyeg, sziporkázik, de a munkájának nincs valós hozadéka. Mindenkinek bátran mondom azt, amit Szent Ferenc is mondott, hogy merjünk visszafogottak lenni, az egyszerű megoldásokat az előkelő megoldásokkal szemben előnyben részesíteni, mert valahol ebben van a lélekben szegények boldogsága.”