Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök az elmúlt néhány év során a Keresztény Élet nevű portálon, A lelkiatya válaszol című rovatban feltett kérdésekre adott válaszait foglalja változatos és tartalmas csokorba Az élet útját mutatod nekem című kiadvány, amely a Martinus Kiadó gondozásában jelent meg az elmúlt napokban. A kötetben az élet szinte minden területéhez kapcsolódóan találunk kérdéseket és válaszokat: Egyház és társadalom, család és hivatás, a szentségek, keresztény viselkedés, teológia, erkölcs, katolikus előírások, házasság, szexualitás, problémák a házasságban, válás.

A könyv szinte mindenkinek jó szívvel ajánlható, legyen szó hívő emberről, a hit útját keresőkről, a hitükben megerősítésre vágyókról, idősekről, fiatalokról. A kérdéseket az élet írta, így a bennük megjelenő problémák akár a miénkek is lehetnek, a bennük megfogalmazódó kérdéseket lehet, hogy már mi is feltettük, vagy az életünk egy bizonyos pontján feltennénk valakinek mi magunk is.

A család és hivatás témakörben érkezett egy üzenet püspök atyának Egyedül élek címmel. Gyakran tapasztalhatjuk akár saját környezetünkben is, hogy a társukat elveszítő vagy társ hiányában egyedül élő idősek, de olykor középkorúak is magánytól szenvednek. Milyen lehetőségek rejlenek számukra?

„Kérdés számomra, keressek pénzt magamért, azért az egy napi ételért, egyedülállónak mindenből egy kell, de közösségben, csoportban minden megosztható. Van-e lehetőség szerzetesrend felé vagyonbevitelre és befogadásra?”

– kérdés (részlet)

„Nagyon szép a levelében az, hogy vágyik egy jó keretek között élt, közösségi, Isten-közeli életre. Vannak olyan kolostorok, szerzetesházak, sőt vannak olyan lelkigyakorlatos házak, más egyházi intézmények, ahol élhet ilyen életet. Részt vehet a közösség imájában, és közben dolgozhat a közösség által fenntartott lelkigyakorlatos házban vagy mezőgazdasági vállalkozásban. Próbáljon ilyen lehetőség iránt érdeklődni.”

– válasz (részlet)

Megkeresztelhetik az unokámat – kérdezi egy nagymama, akinek fia második házasságban él, és feleségével kisbabát várnak?

„Fiamék az Egyház törvényei szerint érvénytelen házasságban élnek. Kérdésem az lenne, megkaphatja-e így a baba a keresztséget?”

Püspök atya erre az alábbiak szerint válaszolt:

„Kedves Nagymama! A kisbaba természetesen megkaphatja a keresztség szentségét. Ő egyáltalán nem tehet a szülők házassági nehézségeiről. A keresztségnek csak az a feltétele, hogy a két szülő (vagy legalább az egyik) kérje a keresztséget a gyermek számára, és megígérje, hogy igyekezni fog a gyermeket a keresztény hitben felnevelni, a hitre segíteni.”

Dr. Székely János
szombathelyi megyéspüspök

A szentségek témakörében érdekesebbnél érdekesebb kérdésekről olvashatunk a könyvben. Valaki arról érdeklődik, hogy a szülők közt lévő valláskülönbség esetén a születendő gyermek vallásával kapcsolatban mi a teendő. Lehet-e új keresztapja a gyermeknek, kérdezi valaki más. Visszavonható-e a keresztszülőség, és kell-e fizetni a keresztelésért? Bűn-e a kézbe áldozás, szabad-e egy nap kétszer áldozni, vagy kávét inni szentmise előtt? Kell-e mindig gyónni, ha áldozni szeretnénk? Mit jelent az életgyónás?

A teológia témakörben összegyűjtött kérdések között olyanokkal találkozhatunk, mint, hogy létezik-e a földi előtti élet, mikor születik a lélek, van-e testi szerelem a túlvilágon, üdvözülhet-e, aki nem hisz Jézusban, elkárhozhatnak-e a megkereszteletlen gyermekek, vannak-e a szenteknek bűnei? Sokakat erkölcsi kérdések foglalkoztatnak. Ők arra kíváncsiak, lehet-e bűn a gyors döntés, a visszatérő bűnök kérdése, súlyos bűn-e az önkielégítés, szabad-e áldozni alkalmi testi kapcsolat mellett? A házasságnál pedig felvetődik a kérdés, hogy működhet-e a házasság gyermek nélkül, és hogy fogadjuk-e örökbe sérült gyermeket?

A kiadvány a sok-sok választ követően, aktualitásokkal zárul. Olvashatunk az ökumenéről, a napjainkban nagy port kavaró LMBTQ mozgalomról, a gyöngyöspatai iskolapéldáról, Trianonról annak 100. évfordulója kapcsán és a világjárvány utáni életről.