Bethlenfalvy Gábor Egyházi ünnepeink című hiánypótló kötete Kállai Nagy Krisztina sokrétű és remek illusztrációival arra vállalkozott, hogy adventtől adventig a katolikus egyház évről évre ismétlődő legfontosabb ünnepeivel és szent időszakaival ismertesse meg a kisiskolásokat.

„Az ünnep jelentése több mint emlékezés és hálaadás: általuk beléphetünk a földi időn túlmutató szent időbe, az isteni örökkévalóságba. Vagyis nem csupán kilépünk a múlandó hétköznapok ritmusából, hanem belépünk abba, ami az örök életünk ritmusa. Nem hétköznapról hétköznapra, hanem ünnepről ünnepre élünk”

– hangsúlyozza könyve bevezetőjében Bethlenfalvy Gábor.

A három kiemelt egyházi ünnepen túl – karácsony, húsvét, pünkösd – Krisztushoz és a szentekhez kapcsolódó főünnepek és parancsolt ünnepek sorát is bemutatja a könyv. A kis kötet szövege és színes illusztrációi a kisiskolás olvasók számára is átélhetővé teszik az egyes ünnepek legfontosabb üzeneteit, a kiegészítő információk pedig a szülőknek adnak segítséget a tovább gondoláshoz, beszélgetésekhez.

A gyerekek a katolikus egyház fontos szentjeinek – Szent Miklós, Szent Balázs, Szent József, Szent Péter és Pál, Keresztelő Szent János, Szent István király, Szent Márton vagy Szent Erzsébet – legendáival ismerkedhetnek meg, mellettük pedig a különböző Mária-ünnepeinkről is olvashatnak, mint például Gyümölcsoltó Boldogasszony, Nagyboldogasszony, Magyarok Nagyasszonya.

A kiadvány részletes betekintést nyújt a nagyböjti és a húsvéti időszakba, továbbá az egyházi évkör más jeles napjaiba. A szerző a különböző ünnepnek egy-egy oldalpár terjedelmet szánt, figyelemfelkeltő leírásait színes ábrák, fotók és kisiskolásoknak szóló kérdések egészítik ki. Mindezek mellett a lapszéleken a nagyobb vagy a felnőtt olvasóknak is megemlítenek néhány érdekességet.

Egyszerű nyelvezettel, érthető és élvezetes formában meséli el a szerző az ünnepekhez kötődő bibliai történeteket. Nagy erénye a könyvnek, hogy a jeles napokat nemcsak dátum szerint helyezi el az egyházi éven belül, hanem – főként az úgynevezett „mozgó” ünnepeknél van ennek jelentősége – megadja, hogy melyik nagy ünnephez vannak közel időben, például vízkereszt, húsvét, pünkösd vagy advent. A viszonylag kisméretű, négyzet alakú, keménytáblás könyvecskét a gyerekek könnyedén magukkal vihetik bárhová.

A színes-képes kivitel egyaránt alkalmas az egyéni olvasásra és a családi mesélésre, a könyvhöz kapcsolódó színező füzetek pedig alkalmat adnak az egyházi ünnepekkel való játékos ismerkedésre.