„Miért is bajlódnál azzal, hogy még többet tanulhass a vezetésről? Azért, mert a jó vezetés mindig változást hoz! A vezetés sokat kíván az egyéntől; igényes és bonyolult.

  • A vezetés szenvedély, hogy valami mást, valami újat alkoss másokkal.
  • A vezetés a jelen valósággal való elégedetlenség.
  • A vezetés nyitott elmét és nyitott szívet jelent.
  • A vezetés felébreszti másokban azt a képességet, hogy merjenek nagyokat álmodni.
  • A vezetés valóra vált álom.”

Dr. Veres András püspök atya 2009 nyarán bízott meg a Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadó vezetésével. Rögtön körülnéztem, hol találok olyan segítséget, ami minden tekintetben alkalmassá tesz ennek a pozíciónak a betöltésére. Szerencsére nagyon sok olyan üzleti könyvet találtam, ami segített elindulni a fejlődés útján.

Az elmúlt nyolc évben közel száz könyvet olvastam el ebben a témakörben. Vannak kedvenc szerzőim, közülük is az egyik John C. Maxwell, aki már több mint negyven éve dolgozik vezetőként, előadásokon és könyvekben adja át tapasztalatait. Azonban, hogy a hittől mégse rugaszkodjunk el annyira, fontos megjegyezni, hogy John C. Maxwell harminc évig végzett lelkészi szolgálatot keresztény gyülekezetekben Indiana, Ohio, Kalifornia és Florida államban. 1995-ben lemondott a vezető pásztori szolgálatról a Skyline Gyülekezetben (San Diego), hogy teljes idejét az írásnak és a vezetésre fókuszáló előadásoknak szentelje. Maxwell nem katolikus ugyan, de könyveiben mindig nagy hangsúlyt helyez az Istenbe vetett hitre.
 
aranyszinu naplemente
 
Az Aranyat érő vezetői ismeretek című könyvében, ami mintegy esszenciája negyvenéves vezetői működésének, egy helyen a következőket írja:

„Megörvendeztettem Istent? Lehet, hogy ez az utolsó kérdés nem vonatkoztatható rád, de számomra a legfontosabb. Elnézést, ha kellemetlenül érint, de ha korrekt akarok lenni veled szemben a könyvemben, akkor ezt muszáj belevennem. A hitem egyik kulcsfontosságú kérdése: »Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall?« A vezetésem és az életem is elégtelennek bizonyulna, ha nem lenne kedvére való Istennek mindaz, amit teszek.”

Könyvének mind a huszonhat fejezetét áthatja a fent idézet gondolat. Igaz ugyan, hogy a mű elsősorban vezetőknek íródott, de rendkívül sok hasznos gondolat van benne, amit az ember fel tud használni a családban is. Szülőként, nagyszülőként is vezetők vagyunk, igaz ugyan, hogy egy kis közösség vezetői, de mégiscsak szeretnénk a saját és gyermekeink életét a helyes mederbe terelni és ott is tartani.

Miről is szól ez a könyv? A bevezetőben a szerző a következőket írja:

„Ez a könyv a vezetésben eltöltött hosszú éveim gyümölcse, valamint annak eredménye, hogy hibákon és megpróbáltatásokon keresztül, de megtanultam azt, hogy mit is jelent vezetőnek lenni. A leckék, amelyeket ily módon elsajátítottam, személyesek és többnyire egyszerűek, mégis komoly hatást gyakorolhatnak. Egész életemet e leckék »kibányászásával« töltöttem. Minden egyes fejezetre úgy tekintek, mint egy-egy aranyrögre – amelyek a megfelelő személyek kezében jelentős értékeket tudnak hozzáadni vezetésükhöz.”

Néhány fejezetcím a könyvből:

  • Ha magányos vagy a csúcson, akkor valamit nem jól csinálsz
  • Mindig önmagadat a legnehezebb vezetni
  • A legnagyobb hibád, ha nem kérdezed meg, miben hibázol
  • Az emberek egy mondatban foglalják majd össze az életedet – most válaszd meg, mi legyen az!

 
hid
 
Néhány embernek a közelmúltban ajándékoztam John C. Maxwell könyvéből. Arra kértem őket, hogy a könyv elolvasását kezdjék az utolsó, 26. fejezettel. Véleményem szerint, a mű legjobb, legerősebb, leghatásosabb része ez a fejezet. Néhány gondolatot szeretnék kiemelni ebből a részből:

„Komoly szívrohamon estem át 1998. december 18-án. Aznap este, ahogy a padlón feküdtem a mentőre várva, emlékszem, két dolgom gondolkodtam: az első, hogy még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy meghaljak; a második pedig, hogy néhány dolgot, melyet szerettem volna megvalósítani, még nem tudtam elvégezni.”

[…]

„Hála a kiváló egészségügyi ellátásnak, és sokak imájának életben maradtam. […] Ahogy mérlegeltem, mi is történhetett volna, azon morfondíroztam, kik vennének részt a temetésemen. Azon is eltűnődtem, vajon mit mondanának rólam.”

[…]

„Te mit fogsz hátrahagyni? Egy nap te is, én is meghalunk, és végezetül az életünket egyetlen mondatban foglalják majd össze. Mit szeretnél, mi legyen ez a mondat?”

[…]

„Amikor elérkezel életed végéhez, remélem, nem fogsz bánni semmit; hogy úgy véled majd, az életet a maga teljességében megélted; és mindennap megtettél mindent annak érdekében, hogy itt a földön a legtöbbet kihozd az idődből.”

[…]

„Milyen hidat építesz azoknak, akik utánad jönnek? A legtöbbet hozod-e ki a vezetésedből, nem csupán magad számára, és a téged ma követők számára, hanem azok számára is, akik holnap követni fognak?”

John C. Maxwell Aranyat érő vezetői ismeretek című könyve nagyszerű olvasmány mindazoknak, akik szeretnék fejleszteni vezetői képességeiket és szeretnék jobbá tenni a maguk és embertársaik életét. Valóban igazi aranyrögöket találunk ebben a kiadványban.
 

Teklits Tamás

Teklits Tamás

2009 óta vezetem a Szombathelyi Egyházmegye könyvkiadóját, a Martinus Könyv- és Folyóirat Kiadót. Feleségemmel és három kisgyermekemmel Szentpéterfán, a leghűségesebb magyar községben élek. Rengeteget olvasok, ami a gyerekek mellett nem egyszerű. Kedvenceim a sátán elleni harcról szóló, valamint a történelmi kiadványok, de a különféle üzleti könyveket is gyakran forgatom.

More Posts - Website