Adventi séták címmel a Szombathelyi Egyházmegye lelkipásztora, Pete Polgár Máté atya gyűjtötte csokorba a várakozásban elmélyülni vágyó olvasóknak szánt adventi gondolatait 15 elbeszélés formájában. Könyve kiváló olvasmány a várakozás időszakára, amikor igyekszünk – a külső csillogás mellett – lelkünket is feldíszíteni, fényfüzérbe öltöztetni. Máté atya adventi sétái nem zajos, kivilágított, meleg fényekbe öltöztetett főterekre invitál bennünket, hanem saját lelkünk belső zugaiba, hogy ott is kigyúlhassanak a várakozás fényei.

„Nevezd szeretet ünnepének vagy, ahogy akarod, de a lényegét soha meg nem tagadhatod. Ha valamiképpen elkezdünk vágyakozni az igazság, az önzetlen szeretet után, akkor már úton vagyunk. Ha pedig már tettünk egy lépést, hogy jobbak legyünk, akkor már közel járunk. Fontos kérdés: jól vagytok? Azonban életbevágóbb, hogy jók vagytok? Ha csak jól akarunk lenni és csupán az életszínvonal áll a középpontban, hamar leszünk elégedetlenek és üresek. A kevesebb sokszor több. Ezt az életigazságot és lelki gazdagságot sok hiteles életpéldában megcsodálhattuk. Legyen bátorságunk befogadni a vigasztalást. Fogadjuk el helyzetünket, és tegyünk az örömünkért és mások öröméért. Rekedjen kint a keserűség! Ha elengedjük a haragot, el tudjuk venni a jóságot és megbocsátást. Legyen az a szeretet és az igazság ünnepe!”

Máté atya rövid történeteinek főhősei között találkozhatunk egy gazdag család tagjaival, akik a modern műszaki kütyük mellett már szinte észre sem veszik egymást, nem látják, hogy szűnnek meg valós, értékes emberi kapcsolataik, már nem fedezik fel egymásban a jót, a szépet, az értéket. Nem akarnak változtatni még akkor sem, amikor lehetőség adódna rá. Lehetséges-e számukra, hogy ezek a kapuk újra kinyíljanak? Minek kell történnie, kinek kell betoppannia egy ilyen család életébe ahhoz, hogy elinduljon egyfajta változás. Akarnak, tudnak-e változni ők négyen: apa, anya, fiú és lány gyermek? A Szállást keres a modern család című történet erről mesél nekünk.

A szerző minden történet elején megoszt egy híres költőktől, íróktól származó idézetet az olvasóval, amelynek mondanivalójához kapcsolódik az utána következő történet is. Máté atya gyakran foglalkozik a családok helyzetével, számos történetében jelennek meg családok problémáit bemutató szituációk. Az Anyósadvent című írásához Swift gondolatait választotta:

„Már elegendő vallásunk van a gyűlölethez, de nincs elég ahhoz, hogy szeressük egymást.”

Történetében pedig két anyós mesél egymásnak menyeikhez fűződő viszonyukról. Mindkét félnek más és más tapasztalatai vannak. Vajon miből adódhat ez? Mi minden befolyásolhatja a másik emberhez fűződő viszonyunkat? Felül tudunk-e emelkedni önmagunkon? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi és próbálja megadni a választ Máté atya hősei szavain keresztül.

A szerző célja, hogy történeteinek szereplői segítségével elindítson bennünket egyfajta lelki úton, amely során, ha figyelmesen olvasunk, felismerhetjük saját korlátainkat és erősségeinket, hogy aztán a jó utat felfedezve, adventet követően is,

„ne csak jól, hanem jók is legyünk”.