Különleges, három nyelven megírt kiadványt ajánlunk olvasóink figyelmébe. Egyedülálló album készült el a Szülőföld Kiadó gondozásában A függetlenség szentje címen. Steindl Rezső a színes kiadvány lapjain nagy feladatra vállalkozott, mégpedig arra, hogy bélyegeken keresztül mutatja be Szent II. János Pál pápa életét a születésétől a fiatal korán, pápává választásán és utazásain keresztül egészen haláláig. Augusztus 17-én ünnepség keretében mutatták be az albumot a szombathelyi székesegyházban.

A kiadvány apropóját a szent életű pápa születésének kerek, századik évfordulója adja. Ahogy a szentatya vallotta,

“Szükségünk van a csendre, hogy megérinthessük a lelkeket.”

Ezt ígéri ez a több száz bélyeget magában foglaló impozáns album is az olvasójának.

Bevezető soraiban Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete arról elmélkedik, hogy a világtörténelem harmadik leghosszabb ideig regnáló pápája a keresztény értékek rendíthetetlen őreként az egyház történetének legkarizmatikusabb pápája volt. Fontos teológiai és etikai kérdésekben nem tűrt ellentmondást, ugyanakkor természetes egyszerűség, mindent felülmúló jóság és irgalmasság jellemezte, a komolyságot pedig nagyszerű humorérzékével oldotta fel.

A kiadvány lapjain az előd, I. János Pál pápával kapcsolatos bélyegek is felelevenednek. Ő rövid, mindössze 33 napon át tölthette be hivatalát. A hívek egyszerűen csak “mosolygós pápának” nevezték. Erről az őt ábrázoló bélyegek is tanúbizonyságot tesznek. Az átmeneti időszak – míg az új pápát nem választják meg – bélyegsorát 1978. október 12-én adták ki, és az új pápa megválasztásáig volt forgalomban.

A megválasztását követően 1979. március 22-én adta ki a vatikáni posta az első II. János Pál pápát ábrázoló bélyegsorát. Persze nemcsak ettől az évtől kísérhetjük nyomon képek formájában a Szentatya életét. A későbbiek során számos képeslap és bélyeg mutatja be szülőhelyét, szülőházát, sőt pappá szentelése utáni első állomáshelyét is megtekinthetjük.

Az album gerincét az apostoli látogatásairól készült gazdag képanyag adja. A szerzőnek köszönhetően pedig mindenütt elolvashatjuk egy-egy bélyeg apropóját, a hozzá kapcsolódó eseményekről szerezhetünk bővebb információt.

A több mint 300 oldalas kiadvány különleges gyűjtemény, amely elsősorban bélyegképei -másodsorban három nyelven, magyarul, angolul és lengyelül megírt sorai – segítségével mesél az olvasónak minden idők legkülönlegesebb, legkarizmatikusabb és legnépszerűbb pápájáról.