Dr. Lukács István A fiúk apostola című könyve évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend, ennek oka pedig nem más, mint a könyv „főszereplőjének”, Bosco Szent Jánosnak az életpéldája, amely magával ragadja az olvasót. A könyv a bővített tartalom mellett új köntösbe is öltözött. A már jól ismert igaz történetek mellett a benne elhelyezett QR kódok segítségével olyan érdekességekre lehet rákeresni, mint a Don Bosco himnusz vagy Don Bosco születési helye, ahol ma egy bazilika áll, továbbá érdekességek, feladványok is várják az olvasót.

A 19. század legnagyobb csodája, a világ kincse, a kereszténység gigászi titka – mondják többen Don Boscóról, akinek „egész élete egy csoda”. A múltban és ma is rengeteg embert megérint személyisége, eszmeisége. Bizonyára sokan vannak, akik az ő személyes példája kapcsán indultak el hivatásuk felé. XXIII. János pápa a következőket írja Bosco Szent Jánosról:

„Ez a név a kegyelem és az apostolság költeménye… Annak, hogy a János nevet választottam, nem utolsó oka az volt, hogy mély áhítattal ragaszkodom Bosco Szent Jánoshoz.”

„A fiúk apostola” azonban soha nem ragadt le a szép érzéseknél, hanem cselekedni kezdett. Tettei rövid életének fél évszázada alatt egy növekvő világművé formálódtak: az általa alapított Szalézi Család fája Torinóban, majd Olaszország szerte, később pedig világszerte számos országban nyújt menedéket a szorongatott fiataloknak, akik újra biztonságot, emberi méltóságot, szakmát és hivatást találnak. Ehhez Don Bosco esténként bensőséges imában kérte a Boldogságos Szüzet, hogy minél előbb valóra válthassa azokban a gyönyörű álmokban rábízott feladatot. A szeretetre és egyben csodálatra is méltó pap szavai most is ott visszhangoznak az Egyházban:

„Annyi veszély között két eszközzel lehet megmenteni az Egyházat: a buzgó Mária-tisztelettel és a gyakori szentáldozással!”

Don Bosco rövid mondata, a „Légy vidám, és tedd a jót!” a saját életpéldája miatt ma is ösztönöz sokakat, hogy az ifjak testi-lelki megmentésére szenteljék magukat, ha esik, ha fúj, ha férfiként-nőként, szerzetesként vagy a világban.