Az igazi lelki élmény és feltöltődés az, ha az ünnepet belülről tudjuk megélni, átélni. Különleges év az idei, hiszen a világjárvány és a korlátozások miatt még inkább arra „kényszerülünk”, hogy ne csupán a külsőségekben tobzódjunk. Erre a nehézségekkel, betegséggel, veszteséggel terhelt időszakra talán mégis tekinthetünk egyfajta lehetőségként, amely hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy Jézus születésének ünnepét méltón, úgy tudjuk megünnepelni, ahogyan minden évben kellene, cicomázás nélkül, leginkább csak a lelkünket ünneplőbe öltöztetve. Ám manapság annyira hozzászoktunk már a minket körülvevő külsőségekhez, hogy ha szeretnénk, ha nem, mindannyian lépten-nyomon belebotlunk a karácsonyi készülődés kellékeibe.

Ilyen ünnepre való lelki hangolódást segítő “kellék” a betlehem is, amely megjeleníti, segíti feleleveníteni a kis Jézus születésének történetét és körülményeit. A betlehemállítás hagyománnyá válása Szent Ferenc nevéhez köthető, aki 1223-ban, Greccióban megkérte egy barátját, hogy készítsen egy az igazira hasonlító betlehemet, amelynek segítségével az emberek még inkább azonosulhatnak az ünneppel. A messziről érkező zarándokok egyike Ferenc gyönyörű beszéde után úgy látta, hogy a jászolba fektetett baba megelevenedett, a kis Jézus valóban ott volt az imádkozó emberek között.

A betlehemállítás célja az egykori események átélése, ami hozzásegít bennünket, hogy saját szívükben is elkészítsük a jászolt, amelybe minden karácsonykor beleszülethet az isteni kisded, aki nincstelenül jött a világra, magára véve minden emberi fájdalmat, nélkülözést, vagyis eggyé lett velünk e szent éjszakán. A karácsony igazi arcát Szent Ferenc fedezte fel számunkra.

Idén, ha nem szeretnénk, nem kell kimozdulnunk egyik köztérre sem megtekinteni a hozzánk legközelebb felállított betlehemet, hiszen beszerezhetünk asztali betlehemet is, amely az otthonunk méltó dísze, ünnepi készülődésünk része lehet az adventi időszakban.

Kegytárgykínálatunkban rendelkezésre áll még néhány darab, amelyeket igény esetén biztonságosan tudunk akár postázni is.

Így otthonunk nyugalmában naponta megállhatunk saját betlehemünk előtt, és elmélkedhetünk az istengyermek születéséről, az ünnep valódi céljáról és lényegéről, hiszen, ahogy Pilinszky János is vallja,

„A karácsonyi bölcsőben a kisdedek ártatlanságával fekszik ez az ártatlan Isten, kinek szeretete soha többé nem hagyja nyugton szívünket. Békéje örök kísértője minden békétlenségnek, szelídsége minden háborúságnak. A karácsonyi ünnep külsősége mit se ér e tiszta, ártatlan és egyetemes szeretet nélkül. Vajon valaha is meg fogja teremteni valódi gyümölcseit közöttünk?”

Ízelítő további karácsonyi kegytárgyainkból: