14 nap, 14 lecke. Életleckék. Elisabeth Kübler-Ross és David Kessler feltárják az igazságot kapcsolatainkról, félelmeinkről, reményeinkről, és segítenek jobban megismerni önmagunkat. A két szakember az élet végével, a haldoklókkal foglalkozik, az Élet leckék című könyvük mégis az élőkről, az élőkhöz szól, hiszen mint írják, „a haldoklók igen sok mindent tanulnak meg az élet végén, általában akkor, mikor már túl késő azt megvalósítani”, így tőlük talán még többet megtanulhatunk az életről, s még időben változtathatunk.
 
elet leckek
 
A hitelesség leckéje

Stephanie történetén keresztül a hiteles életről tanulhatunk. Az amerikai asszony az autópályán szenvedett balesetet – hátulról nagy sebességgel belecsapódtak álló autójába. Ez a tragédia gyökeresen megváltoztatta az életről való gondolkodását.

„Abban a pillanatban rádöbbentem, hogy meghalhatok. Lenéztem a kezeimre, melyek a kormányt markolták. Nem tudatosan szorítottam oda őket; ez volt a természetes állapotom, és így éltem az életet is. Elhatároztam, hogy nem így akarok élni, és hogy meghalni sem így akarok. Becsuktam a szememet, lélegzetet vettem, és leejtettem a kezemet kétoldalt. Elengedtem magam. Megadtam magam az életnek és a halálnak. Azután óriási erővel belém csapódtak.”

Az igaz történet mesélője beszámol róla, hogy a baleset kapcsán jött rá: változtatnia kell.

„Addig összeszorított ököllel markoltam az életet, de most rájöttem, hogy nyitott kezemben is tarthatom, mintha csak tenyeremen nyugvó tollpihe lenne. Abban a pillanatban sokkal szorosabb kapcsolatban éreztem magam önmagammal, mint előtte bármikor.”

Tudatosan vagy tudattalanul, mindannyian válaszokat keresünk, míg az élet leckéit próbáljuk megtanulni. Félelemmel és bűntudattal küszködünk, értelem, erő és szeretet után kutatunk. Próbáljuk megérteni a félelmet, a veszteséget és az időt, igyekszünk felfedezni, kik vagyunk valójában – véli szerzőpáros.
 
borondok
 
A könyvben szereplő további 13 téma köré szintén egy-egy tanulságos, igaz történet fonódik:

  • a szeretet leckéje
  • a kapcsolatok leckéje
  • a veszteség leckéje
  • az erő leckéje
  • a bűntudat leckéje
  • az idő leckéje
  • a félelem leckéje
  • a harag leckéje
  • a játék leckéje
  • a türelem leckéje
  • a megadás leckéje
  • a megbocsátás leckéje
  • a boldogság leckéje

 

A veszteség leckéje

Számomra érdekes volt a veszteség leckéje, hiszen bármikor érinthet bennünket, bármilyen életkorban érhet bennünket veszteség. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy meg fogunk gyógyulni, fel fogunk épülni a veszteség elszenvedése okozta fájdalomból – hangsúlyozza a szerzőpáros.

„Talán nem kapod vissza, amit elvesztettél, de felépülhetsz. És életed útjának egy pontján meg fogod érteni, hogy az a személy vagy tárgy, amelyet gyászoltál, sohasem volt igazán a tiéd úgy, ahogy gondoltad.”

Életünket és veszteségeinket tekintve első pillantásra talán nehéz látnunk, miként növekedtünk – állapítják meg a szerzők.

„Pedig bizonyára növekszünk. A veszteség lyukat üt a szívünkön, de olyan lyuk ez, amely szeretetet hív elő, és képes mások szeretetét befogadni és megtartani. Azok, akik veszteségeket szenvednek el, végül erősebbek lesznek és teljesebbek.”

  • S hogy egy-egy veszteség után – különböző életkorban – mivel gazdagodhatunk, azt is elárulják:
  • Középkorúként elveszíthetünk valamennyit a hajukból, viszont rájövünk, hogy a belső fontosabb, mint a külső.
  • Nyugdíjba vonuláskor felhagyunk a hivatásunkkal, de kapunk helyette szabadságot.
  • Idős korunkban veszítünk önállóságunkból, de visszakapunk valamennyit az általunk adott szeretetből.
  • Elveszíthetjük javainkat is, viszont megtapasztalhatjuk, hogy „könnyű csomaggal” sokkal egyszerűbb utazni.
  • Egy kapcsolat elvesztése után jobban megismerhetjük valódi önmagunkat.

 
baba es nagymama
 
A szerzőpáros úgy véli, mindenkinek magának fel felfedeznie és megtanulnia a fentebb felsorolt életleckéket ahhoz, hogy a Jóistentől kapott életet annak teljességében értékelni tudja. A szakemberek arra buzdítanak bennünket, hogy lássuk meg mindennapjainkban a szépet, a jót, az élet ajándékát. Ezt érdemes szem előtt tartanunk.

„Egy mondás szerint valahányszor születik egy kisbaba, Isten úgy dönt, hogy a világ tovább élhet. Ugyanígy, minden nap, amikor felkelsz, egy újabb napot kaptál, amelyet átélhetsz. Mikor volt az utolsó olyan alkalom, amikor teljes egészében megtapasztaltad azt a napot?”

 

Csuti-Mátyás Zsófia

Csuti-Mátyás Zsófia

A gyermekkori mesehallgatás korán elvetette bennem az írott szó szeretetének csíráját, ezért különösen nagy öröm számomra, hogy kisgyermekes édesanyaként – férjemmel együtt – immár én olvashatok a kisfiunknak. A Martinus Könyvesbolt munkatársaként leginkább vallási témájú könyvekkel ismerkedem. Ezek a kiadványok segítenek jobban eligazodni a hitben, alaposabban megismerni Katolikus Egyházunk tanítását. Utazáshoz, várakozáshoz mindig viszek magammal egy könyvet. Másokkal együtt én is vallom, hogy az olvasás a világ felfedezésének izgalmát kínálja, olyan, mint egy gyújtószerkezet, amely felgyújtja a képzeletünket. Az ember a könyvekben megtalálja az életét, önmagunkat olvassuk ki egy-egy könyvből, és általuk jobban megismerhetünk másokat is.

More Posts - Website